“À tout seigneur, tout honneur”: Grigore Pop la aniversare
Articol editat de , 16 mai 2016, 13:23
A treia ediţie a Festivalului Internaţional „Sigismund Toduta” a început duminică, 15 mai, cu un concert aniversar dedicat profesorului Grigore Pop, fondatorul şcolii de percuţie româneşti. Grigore Pop a fost sărbătorit în Studioul de Concerte al Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” de muzicieni cu care a colaborat şi pe care i-a format, şi care au venit să îl să omagieze din toate colţurile ţării – şi chiar ale lumii.
Percuţionistul Grigore Pop împlineşte 70 de ani. În martie 1976, în urmă cu 40 de ani, Ansamblul de Percuţie susţinea primul său concert, la Casa de Cultură a Studenţilor. De atunci, lucrurile nu au stat pe loc.
“Ansamblul e într-o continuă evoluţie şi tare mă bucur că a reuşit să adiţioneze program nou, din cultura muzicală europeană, chiar şi americană, foarte diferit de ceea ce se întâmplă la noi, şi prin intermediul domnului profesor Mircea Ardeleanu, şi prin domnul lector universitar Emil Simion, colegul meu… Eu aşa am hotărât că de mâine [16 mai-n.r.] mă retrag oficial….” (Grigore Pop)
Ansambul de Percuţie, fondat de Grigore Pop, în care activează studenţii la percuţie ai Academiei de Muzică clujene a deschis Festivalul “Sigismund Toduţă”, evoluând sub bagheta profesorului Mircea Ardeleanu – care promite noi deschideri în domeniu.
Grigore Pop a fost sărbătorit cu distincţii acordate de Parlamentul României şi de Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti – dar mai ales cu prezenţa foştilor săi elevi. Între ei, Ciprian Rogojan, senator, membru al Comisiei de cultură şi mass-media – sau Cici, de la formaţia Sistem.
“Nu puteam să lipsesc de la acest eveniment foarte important pentru noi, cei care am terminat Academia de Muzica “Gheorghe Dima”, la clasa de percuţie a domnului prof.univ.dr. Grigore Pop. E o onoare pentru mine şi mă bucur că scena este vie, mă bucur că clasa de percuţie este din ce în ce mai upgradată la tot ceea ce înseamnă nou.” (Ciprian Rogojan)
“Eu cred că există o aristocraţie a spiritului, care e o aristocraţie a culturii şi unde Grigore Pop are cel mai înalt blazon”, spunea, la concertul aniversar, compozitorul Cornel Ţăranu, care conchidea: “À tout seigneur, tout honneur!”.
Deschiderea oficială a Festivalului “Sigismund Toduţă” are loc luni, 16 mai, la ora 19.00, în Studioul de Concerte al Academiei de Muzică “Gheorhghe Dima”. Recitalul de lieduri şi arii susţinut de tenorul Marius Vlad Budoiu va fi urmat de recitalul de orgă al Ursulei Philippi, prilej cu care va fi inaugurată şi orga nouă a Studioului de Concerte. A III-a ediţie a Festivalului “Sigismund Toduţă” se desfăşoară la Cluj până sâmbătă, 21 mai.
Ioana Bindea