[GALERIE FOTO] 5.000 de oameni îmbrăcaţi în costume populare la Năsăud
Peste 5.000 de oameni îmbrăcaţi în costume populare s-au adunat duminică în centrul oraşului Năsăud pentru a marca pentru prima dată “Ziua Naţională a Costumului Tradiţional Românesc”, decretată în anul 2015 printr-o lege votată în Parlamentul României. Manifestarea s-a pliat pe “Maialul elevilor năsăudeni”, sărbătoare locală ţinută la Năsăud de 145 de ani neîntrerupt.
Articol editat de Carmen Sas, 16 mai 2016, 08:25 / actualizat: 16 mai 2016, 12:07
Organizatorii au contat pe participarea a circa 3 000 de persoane, din Năsăud şi din comunele învecinate, dar foarte mulţi au fost cei care au venit la parada costumului popular din proprie iniţiativă.
Duminică la prânz, cu toţii au pornit pe strazile din centrul oraşului într-un alai ce părea nesfârşit. În faţă stăteau cei peste 500 de elevi de la Colegiul Naţional “George Coşbuc”, unii dintre ei îmbrăcaţi în costume populare foarte vechi sau în costume grănicereşti, datând din veacul al XIX-lea, care fac parte din patrimonial istoric al şcolii.
„Maialul elevilor năsăudeni” se marchează începand cu 1871.
În primul rând se cinsteşte memoria participanţilor la Marea Adunare de la Blaj din 1848, moment în care românii şi-au afirmat elemente esenţiale ale programului de emancipare naţională şi socială. În al doilea rând, după 1868, după constituirea dualismului (austro-ungar, n.n.), românii şi elevii năsăudeni au simţit nevoia să-şi etaleze elemente purtătoare ale specificităţii lor naţionale şi mă refer la dans, la muzică, la costume. (Dorel Coc, directorul Colegiului Naţional “George Coşbuc” din Năsăud).
Maialul năsăudean a fost dintotdeauna şi o sărbătoare câmpenească, iar acest lucru s-a vădit pe stadionul din localitate, unde gazonul a fost ocupat de oamenii îmbrăcaţi în straie populare, iar tribunele şi împrejurimile, de mii de spectatori. Apoi, cei prezenţi au încins o horă nemaivăzută în Ţara Năsăudului de prin 1966, când a fost marcat centenarul naşterii poetului George Coşbuc.
Tot aşa erau îmbrăcaţi oamenii şi atunci, ca şi acuma. Şi tot aşa de multi erau. Ne bucurăm că reînvie tradiţia! ne-au mărturisit unii localnici.
Îmbrăcat în straie populare şi purtând clop cu pană de păun, vicepremierul Vasile Dâncu a ţinut pasul dansului popular:
Nu am mai văzut niciodată aşa ceva, asta înseamnă că s-a atins o fibră a sufletului nostru năsăudean, ne-a mărturisit domnia-sa, vizibil emoţionat.
Organizatorii sărbătorii populare din Năsăud şi-au propus ca la ediţia de anul viitor să adune şi mai mulţi participanţi şi să stabilească un record mondial demn de Guiness Book.
Florin Săsărman