Căștigătoarea Eurovision 2016, distinsă cu titlul de Artist al poporului
Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, i-a conferit câștigătoarei concursului Eurovision 2016, Jamala (Susanna Djamaladinova), titlul de Artist al poporului Ucrainei, echivalent cu titlul de artist emerit.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 17 mai 2016, 18:00
În cadrul unei întâlniri, care a avut loc luni, cu solista Jamala, preşedintele a menţionat că victoria artistei este una fantastică. Potrivit lui Petro Poroşenko, în acest moment, victoria Jamalei este extrem de importantă pentru poporul ucrainean și, în mod special, pentru tătarii din Crimeea.
Pentru că povestea tragică a poporului tătar din Crimeea, petrecută în urmă cu 72 de ani, precum şi anexarea recentă a Crimeii şi evenimentele din Ucraina, sunt cunoscute acum nu doar de către diplomați, ci şi de oamenii obișnuiți – a remarcat liderul de la Kiev. În opinia preşedintelui ucrainean, toate acestea vor contribui la o revenire mai rapidă a suveranității ucrainene în Crimeea.
Pot spune că ai avut o contribuție uriașă la faptul că acum problema Crimeii se află, din nou, pe prima pagină – a declarat Poroșenko, în cadrul unei discuţii cu Jamala.
Totodată, președintele a cerut Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei să propună UNICEF să îi atribuie Jamalei titlul onorific de Ambasador al Bunăvoinței.
Cântăreaţa Jamala a declarat, la rândul său, că este extrem de plăcut să primească titlul de Artist al poporului Ucrainei.
Am scris acest cântec, se pare, pentru că, efectiv, nu am putut să tac, pentru că o lungă perioadă de timp această poveste a fost acoperită de insulte teribile la adresa tătarilor din Crimeea, iar acum a ucrainenilor. Am vrut să spun adevărul – a afirmat Jamala, câştigătoarea Eurovision 2016.
Cântăreaţa Jamala, ucraineancă de etnie tătară din Crimeea, a câştigat Consursul Eurovision 2016 cu piesa 1944, care evocă deportarea tătarilor crimeeni de către regimul condus de Stalin. Textul în engleză al piesei este scris chiar de către Jamala, fiind inspirat din amintirile străbunicii sale, deportată din Crimeea cu cei cinci copii ai săi, alături de alți circa 240.000 de etnici tătari.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta online AICI: