Lanţ uman de la Cernăuţi la Oradea
Un lanţ uman format din 350 de elevi de liceu a parcurs un drum simbolic din faţa pavilionului mobil al Târgului Gaudeamus Oradea până la statuia lui Iosif Vulcan, şi-au transmis din mână în mână, scrisoarea pe care Mihai Eminescu o trimitea acum 150 de ani de la Cernăuţi până la redacţia revistei Familia. Scrisoarea ajungea în mâna lui Iosif Vulcan, redactorul șef și întemeietorul revistei. În mod simbolic, scrisoarea a fost citită acum de actualul redactor şef al revistei Familia, Ioan Moldovan:
Articol editat de , 18 mai 2016, 18:20 / actualizat: 20 mai 2016, 10:28
Oradea, 18 mai, 2016, a III-a ediţie a Târgului de Carte Gaudeamus. Ce bucurie mai mare decât a vedea că încet se construieşte o tradiţie; tradiţia aceasta de a ne întâlni la Oradea cu minunea numită carte, mai ales că în acest an avem o potrivire miraculoasă, cea a împlinirii a 150 de ani de la debutul lui Eminescu în revista Familia.
Am întrebat liceenii de pe traseu de ce se află în lanţul uman:
Dăm o carte din mână în mână.
Stăm legaţi de mână unul de altul.
Transmitem o poezie, sau ceva…
Suntem aici să dăm din mână în mână poezia lui Mihai Eminescu ”De-aş avea” până la cei de la Liceul Pedagogic Iosif Vulcan. Nu ştiu câți suntem exact, dar suntem destui, vreo trei clase din Eminescu de a XI-a, încă vreo două de-a XII-a.
Facem un lanț să ne dea o scrisoare, a lui Mihai Eminescu,”De-aş avea”.
În fața bustului lui Iosif Vulcan Ioan Moldovan primește scrisoarea, ne citește întâmpinarea lui Iosif Vulcan cu care a publicat poemele lui Mihai Eminovici, rebotezat de el Eminescu.
Acest plic conţine mai multe încercări poetice pe care eu, Iosif Vulcan ( acceptaţi această convenţie – avea atunci doar 26 de ani şi era editorul revistei Familia ) l-am primit. L-am deschis, am citit aceste încercări poetice şi în primul număr al revistei de după primirea plicului am scris aşa la poșta redacției: „cu bucurie deschidem coloanele foaiei noastre acestui june de numai 16 ani”. Este o identificare cu acel moment originar, şi fiecare tânăr care a preluat şi a transmis azi acest manuscris ( cu poezia „De-aş avea ) este într-un fel, în fibra sa lăuntrică, tânărul Eminescu. Acum, astăzi, în acest răstimp am fost părtaşi la această mare întemeiere a poeziei româneşti. (Ioan Moldovan, redactorul şef al revistei Familia)
Cred că momentul de la bustul lui Iosif Vulcan este un bun generic pentru Târgul Gaudeamus, extrem de fertil, extrem de promiţător pentru idea de carte, pentru realitatea cărții, pentru re-energizarea acestei instituţii numită “cetitul cărţilor”, cum ar spune cronicarul. (Ioan Moldovan, redactorul şef la revistei Familia )
OCG: Domnule Lucian Silaghi, Oradea îşi doreşte acest târg de carte, care este miza acestei a treia ediţii pe care o conduceţi în calitate de preşedinte de onoare ?
Cred că orădenii au dezvoltat deja o dependenţă, aş zice, un reflex condiţionat faţă de Târgul de Carte Gaudeamus, pe care îl considerăm cu toţii una dintre cele mai importante manifestări culturale din oraşul nostru.
Coincidenţa face ca în luna mai, Oradea să fie încărcată de evenimente culturale; amintesc în ordine cronologică, Gala premiilor UNITER, care s-a desfăşurat acum o săptămână la Teatrul Regina Maria, luni au început zilele Muzeului Ţării Crişurilor, azi inaugurăm Târgul de carte Gaudeamus, săptămâna viitoare directorii celor mai importante reviste literare din România se vor întruni la Oradea… Ar fi de remarcat o paralelă pe care am descoperit-o zilele trecute, când am citit cu atenţie poezia de debut a lui Mihai Eminescu, De-aş avea. Acolo, în prima strofă, vorbeşte despre florile din luna mai. Iată că florile de mai se adună la Oradea, iar o floare de preţ este şi Târgul de carte Gaudeamus şi am apreciat faptul că Radio România a acceptat ca ediţia a treia din acest an, să fie sub semnul aniversării a 150 de ani de la debutul lui Mihai Eminescu, tocmai cu poezia “De-aş avea”, în revista Familia, care din anul 1880 apare la Oradea.(Lucian Silaghi, președintele de onoare al acestei ediții a Târgului Gaudeamus Oradea, directorul Direcției pentru Cultură a Județului Bihor)
Un buchet de evenimente culturale pentru un an special, 2016, scoate Oradea culturală în faţa întregii ţării.
Oana Cristea Grigorescu
Radio Cluj se poate asculta online AICI: