Materialul invizibil, inodor, bun conservant pentru vegetale
Nu se vede şi nici nu miroase, însă stratul său protector şi invizibil este capabil să conserve fructele proaspete la temperatura ambientală.
Articol editat de , 18 mai 2016, 18:00
Este ultima invenţie menită să pună capăt risipei de mâncare.
Inginerii în biomedicină de la Universitatea Tufts (Boston, SUA) au inventat un nou material invizibil, inodor şi biocompatibil, plecând de la mătase şi care funcţionează ca un foarte bun conservant pentru vegetale.
În ultimul număr al revistei Scientific Reports se arată cum acest material conservă nişte căpşuni – unele dintre fructele cele mai delicate – mai bine de o săptămână, fără a fi păstrate la frigider. Cu această protecţie, căpşunile au fost depozitate la temperatura ambientală. După şapte zile, au fost comparate cu căpşunile care au fost recoltate în acelaşi timp. Rezultatul a arătat că fructele acoperite cu noul material de mătase îşi păstraseră sucul şi aveau o textură fermă, spre deosebire de cele care nu au primit niciun fel de tratament şi care îşi pierduseră din culoare, fiind şi deshidratate.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta online AICI: