Poveşti de ieri şi de azi
Articol editat de , 18 mai 2016, 06:00 / actualizat: 18 mai 2016, 8:30
O carte fără personaje negative s-a lansat marţi, 17 mai, la Biblioteca Judeţeană “ O. Goga” din Cluj-Napoca. “Guliuţa” de Ucu Bodiceanu a apărut la Editura Dokia, iar autorul, editorul şi ilustratorul, Cristina-Larisa Crăciunaş, au avut de dat explicaţii în faţa elevilor de clasa a doua şi a patra prezenţi la lansare. Evenimentul face parte din seria de 95 de evenimente prin care Biblioteca Judeţeană “Octavian Goga” îşi sărbătoreşte cei 95 de ani de existenţă.
Istoricul Ucu Bodiceanu, cunoscut pentru proiectele pecare le derulează la Casa Municipaă de Cultura din Cluj-Napoca, lansează, odată cu această carte, provocarea unei poveşti unde, deşi totul porneşte de la un fapt real, nu există personaje negative.
“Am gândit-o după o ştire auzită la radio, care spunea că cineva a găsit în grădină o gulie sub forma unui copil…de la asta a început totul…Cred că e o poveste interesantă şi – subliniez acest lucru – fără violenţă, ca în alte poveşti clasice. Aici nu se întâmplă nimic rău, ci caracterele îşi spun cuvântul.”
Şeful Secţiei pentru copii şi adolescenţi de la Biblioteca Judeţeană “Octavian Goga”, Ana Maria Dudescu, spune că, deşi gusturile s-au schimbat în timp, mai există cititori şi pentru poveştile de tip clasic. “Dar copiii, în ziua de azi, preferă mai mult genul fantasy, cu gnomi şi alte personaje fantastice, gen Harry Potter.”
Învăţătoarea Haricleea Diugan de la Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” a adoptat varianta unui club de lectură în cadrul clasei, cu cărţi publicate de o editură specializată în carţi pentru copii şi tineret.
Care e astăzi genul de lectură preferat?
“Nu mai este genul de lectură pe care l-am avut noi, adică poveştile lui Creangă şi Harap-Alb şi Scufiţa Roşie… Sunt acum foarte potrivite pentru ei cărţile în care există un personaj care e de vârsta lor, care trece prin întâmplări reale, asemănătoare celor prin care trec şi ei. Foarte bine trec şi poveştile cu animale… Cea mai importantă e accesibilitatea textului. Cuvintele vechi, din Petre Ispirescu, să zicem, sau din Creangă sunt foarte greu de desluşit de noua generaţie. Şi manualele digitale le-au scos şi au introdus texte noi, inspirate din noile volume de poveşti pentru copii.” (Haricleea Diugan)
Învăţătoarea consideră, deşi nu mai gustă poveşti clasice, dragul de carte şi de lectură pe care l-au prins elevii ei e cel mai important lucru.
I-am surprins jucându-se cu telefoanele inteligente, dar am aflat de la elevii din ciclul primar că citesc – şi care sunt preferinţele lor: cărţile de aventuri, de acţiune, cele amuzante, colorate, inspiraţionale… Şi, neapărat, să aibă atât personaje pozitive, cât şi personaje negative.
În pofida acestor păreri, autorul “Guliuţei” – o carte despre demnitate, dar fără personaje negative – rămâne optimist. Ucu Bodiceanu se declară convins că mesajul va ajunge la cititori – şi că ei se vor comporta la fel de frumos ca personajele din poveste.
Ioana Bindea