În lumea colecționarilor de cactuşi [FOTO]
O expoziţie cu peste 300 de cactuşi şi plante suculente poate fi văzută la Muzeul Judeţean din Satu Mare până în 22 mai.
Articol editat de , 19 mai 2016, 06:00
Exponatele aparţin mai multor colecţionari de cactuşi din Satu Mare, Baia Mare, Oradea, Timişoara şi Debrecen – Ungaria. Între cactuşii expuşi se află şi o mică parte a colecţiei ce-a aparţinut sculptorului Vida Geza din Baia Mare, cel care a realizat Monumentul Ostaşului Român din Carei.
Mari, mici sau uriaşi, cu ţepi sau fără ţepi, cu flori sau fără flori, cactuşii fac parte, fără îndoială, dintr-o lume aparte, pe care ca să poţi s-o înţelegi, trebuie mai întâi să ajungi să iubeşti aceste plante pe care necunoscătorii le asociază exclusiv cu prezenţa ţepilor. Colecţionarii, în schimb, buni cunoscători ai cactuşilor, ar fi în stare să vorbească ore întregi despre pasiunea lor. Unul dintre aceştia este sătmăreanul Mircea Savu, fostul preşedinte al Asociaţiei Colecţionarilor de Cactuşi Aztekium, care deţine peste 2.000 de exemplare:
Unii se uită la florile cactuşilor, alţii la forma lor, alţii îi preferă pentru că au sau nu spini, fiecare colecţionar este atras de ceva anume. De exemplu, grupul de ferocactuşi este reprezentativ prin coloarea, lungimea şi forma spinilor. Apoi, orice colecţionar, având deja cunoştinţe în domeniu, când vede o plantă nouă se îndrăgosteşte de ea şi îşi doreşte s-o aibă, iar în felul acesta colecţia de cactuşi se extinde, devine tot mai mare. (Mircea Savu, colecţionar)
Expoziţia de cactuşi de la Muzeul Judeţean este completată de o colecţie inedită de timbre cu tematica Flora, în care sunt incluşi cactuşi de pe întreg mapamondul. Colecţia aparţine sătmăreanului Lorincz Tiberiu, membru al Cercului Filatelic din Satu Mare:
Tematica Flora, reprezentativă pentru timbrele cu cactuşi, este interesantă şi unică datorită diversităţii, prezentând cactuşi de pe tot mapamondul. În fiecare an apar serii de timbre cu tematica Flora, dar cele cu cactuşi sunt emise de Romfilatelia doar pentru a marca momente deosebite sau aniversare. (Lorincz Tiberiu, filatelist)
Dacă doriţi să vizitaţi expoziţia de cactuşi de la Muzeul Judeţean din Satu Mare, nu trebuie să rataţi şi exponatele care fac parte din colecţia marelui artist plastic Vida Geza din Baia Mare, cel care a realizat, între altele şi complexul monumental din Carei.
Stela Tudor
Radio Cluj se poate asculta online AICI: