Locuri speciale pentru romi, în universităţi
Liceenii de etnie romă, care urmează să susţină examenul de bacalaureat, se pot gândi încă de pe acum la specializările pe care vor să le urmeze în cadrul învăţământului universitar. La şedinţa Grupului Mixt de lucru pentru Romi, ţinută la sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Sibiu, prioritare au fost discuţiile despre repartizarea locurilor speciale pentru tinerii de etnie romă în învăţământul universitar.
Articol editat de , 19 mai 2016, 18:59
Chiar dacă tot mai puţini etnici romi îşi arată interesul pentru studiile de specialitate, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu alocă, anual, câteva locuri speciale pentru tinerii români ce aparţin etniei rome. La Sibiu, niciodată nu a fost depăşită cifra de 6-7 astfel de studenţi pe an universitar. Anul trecut, din cele 17 locuri repartizate, doar 6 au fost ocupate: 1 loc la Drept, 1 loc la Limba şi Literatura Română – Limba şi Literatura Străină (Engleză), 1 loc la Sociologie – Resurse Umane, 1 loc la Comunicare şi Relaţii Publice, 1 loc la Biologie şi unul la Medicină. În Universitatea „Lucian Blaga învaţă mai mulţi studenţi minoritari, dar majoritatea se înscriu pe locurile scoase la concurs pentru români, considerând că pot concura oricând cu ceilalţi studenţi.
Pe baza procedurilor pe care Ministerul Educaţiei le are, la nivelul ULBS este repartizat un număr de locuri destinate cetăţenilor români de etnie romă. Anul acesta avem 17 locuri. Mi-aş dori ca toate să fie ocupate, pentru că ne-ar facilita nouă munca. Pe cele neocupate le pierdem, dacă nu reuşim să dovedim că le putem ocupa. E foarte complicat să le transferăm de la locuri destinate cetăţenilor români de etnie romă, la locuri pentru cetăţenii români. (Ioan Marian Ţiplic, prorector – Programe Academice)
La nivelul Judeţului Sibiu, Academia de Poliţie şi Şcoala de Jandarmi nu au studenţi de etnie romă, deşi sunt disponibile câteva locuri. Cerinţele nu sunt foarte mari. Pentru început este de ajuns ca absolventul de liceu să promoveze examenul de bacalaureat, să fie sănătos şi să îşi procure o adeverinţă care să ateste faptul că aparţine minorităţii rome. În plus, trebuie să aibă domiciliul în Sibiu.
În acest an, Academia de Poliţie dispune de 16 locuri la nivelul întregii ţări. Vreau să vă spun că nu s-au găsit doritori pentru anii trecuţi şi poate găsim anul acesta. (comisar şef Valentin Rusu)
De asemenea, pentru Sibiu sunt disponibile 3 locuri speciale la Şcoala de Subofiţeri Jandarmi Drăgăşani şi alte 3 locuri la Şcoala de Subofiţeri „Petru Rareş” Fălticeni. Cei interesaţi de studiile de specialitate pentru Poliţie se pot înscrie până la data de 27 mai, în timp ce, la şcolile postliceale, se acceptă înscrieri până la 29 iulie.
Cu sprijinul Prefecturii şi Inspectoratului Şcolar Judeţean, s-a propus crearea, de către ULBS, a unui chestionar, pe o platformă Google, pe care liceenii romi să îl completeze. Astfel s-ar putea afla numărul celor interesaţi de studiile universitare şi, în acelaşi timp, s-ar putea afla specializările pentru care ar vrea să opteze, pentru o eventuală suplimentare a locurilor pentru românii ce aparţin etniei rome, la anumite specializări. Chestionarul ar putea apărea în mediul virtual după 1 septembrie, iar directorii liceelor ar urma să-l prezinte elevilor.
Cătălin Pilea
Puteți să ascultați Radio Antena Sibiului online AICI.