Biblioteca Judeţeană la 95 de ani
Articol editat de , 20 mai 2016, 14:28
Pe covor roşu şi cu aplauze au fost întâmpinaţi cititorii care au trecut joi, 19 mai, pragul sediului central al Bibliotecii Judeţene “Octavian Goga”. Autorităţile locale, colaboratorii şi cititorii fideli au sărbătorit 95 de ani de lectură publică la Cluj, într-unul din cele 95 de evenimente prin care Biblioteca îşi marchează aniversarea.
“Să fii voluntar al bibliotecii e nemapomenit. Mă bucur că pot să îi ajut şi pe ceilalţi. E un colectiv minunat şi am petrecut timp de calitate alături de cei de la bibliotecă.” (Diana Gavril, voluntar)
Corul Voci Transilvane al Casei Municipale de Cultură, condus de Adrian Corojan, a venit să onoreze sărbătoarea Bibliotecii, la fel ca partenerii ei cei mai apropiaţi.
”Biblioteca este tânără, la 95 de ani, şi va rămâne tânără şi la 1995 de ani. Biblioteca însemnează totul, de fapt, însemnează înţelepciune, însemnează viaţă… Cărţile nu pot să facă altceva decât să ne dea aripi, să zburăm unde vrem noi.” (Doina Cetea, Uniunea Scriitorilor, filiala Cluj)
La 14 mai 1921 lua fiinţă Biblioteca Populară clujeană, ca secţie pentru publicul larg în cadrul Bibliotecii Universitare. Pentru a stimula lectura, programul de funcţionare acoperea sâmbetele, duminicile şi chiar şi zilele de sărbătoare.
Actualul sediul de pe Calea Dorobanţilor a fost inaugurat în anul 2002, o investiţie dusă la bun sfârşit prin strădania fostului director, Traian Brad. Iar de atunci, centrul oraşului s-a extins – în direcţia Bibliotecii. Dar instituţia nu ar fi fost nimic fără munca celor care o însufleţesc.
“Lucrez în biblioteca aceasta din ’78. Pentru clujeni, pentru noi, bibliotecarii, e ceva ce ţi se lipeşte de suflet. Nu ştiu cum să vă spun…. Eşti trist, eşti amărât, nu-ţi plac câteodată anumite lucruri, dar, odată ce ai intrat în bibliotecă, fie ca cititor, fie ca bibliotecar, îţi pătrunde în suflet şi nu mai poţi să te desprinzi de ea.” (Ada Kiraly, bibliotecar)
Mai mult decât un spaţiu de lectură şi cultură, Biblioteca e loc de întâlniri ale comunităţii.
Gabriela Barbu, voluntar-cititor, coordonează, în fiecare joi, Clubul Mămicilor, la filiala Mănăştur “Traian Brad”. De la Ora Poveştilor s-a ajuns la întâlniri cu invitaţi pe teme de interes pentru tinerele mame (în timp ce copiii se joacă în sala destinată lor), s-a ajuns apoi la cursuri de parenting, la discuţii despre pedagogia Montessori, la clubul de lucru manual, la vizionarea de poveşti pe diafilme…
Toate se leagă, până la urmă, de Bibliotecă. Şi totul are rezultate. Gabriela Barbu şi-a adus propriii copii, încă din căriucior, la bibliotecă ( în fotografie, alături de cei doi fii). Tudor, băiatul cel mic, a citit în bibliotecă primele cuvinte, la vârsta de 4 ani si 3 luni, îşi aminteşte mama lui.
“Aşa se întmplă cu toţi copiii care cresc în bibliotecă”, spune Gabriela Barbu. “Este cel mai frumos loc şi cel mai bun loc pentru a-i atrage spre carte.”
Ioana Bindea