Noaptea în care muzeele au fost ticsite de artă și de lume
Noaptea Muzeelor a adus la Sibiu zeci de mii de oameni din toată țara. Pentru o seară de neuitat, fiecare a fost liber să se bucure așa cum știe de spectacolele, atelierele de creație și activitățile pregătite de organizatori.
Articol editat de , 22 mai 2016, 14:40 / actualizat: 13 iulie 2017, 13:13
Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului ocupă primul loc în topul preferințelor vizitatorilor, ținând cont că și-a deschis porțile pentru un număr aproape nesfârșit de oameni – 26.475. Muzeului de Etnografie Universală „Franz Binder“ i-au trecut pragul 2.134 de vizitatori, iar Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Săsească ,,Emil Sigerus” a atras 1.531 de vizitatori.
În 2015 am promis că vom continua pe o linie constructivă şi că vom menţine Muzeul ASTRA într-un pol al culturii din România şi din Europa. Numărul mai mare de vizitatori înregistraţi anul acesta, de Noaptea Muzeelor, faţă de cel din anii trecuţi, vine ca o confirmare în acest sens. Nu ne vom opri aici, fiindcă astfel de evenimente ne motivează să ţinem ştafeta ridicată. Cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu vom veni şi în viitor cu programe interactive şi de calitate pentru public. (Ciprian Ştefan, managerul C.N.M. ASTRA)
În Casa Hermes și în Casa Artelor au fost găzduite expoziții și proiecții video.
La Dumbrava Sibiului, seara a început cu un regal folcloric, pe scena de pe lac, oferit de maeștrii cântecului popular, Sergiu Cipariu și Ioan Bocșa, cărora le-au fost alături Ansamblul de Muzică Tradițională Românească „ICOANE”, Școala de Dans „Ioan Macrea”, Grupul de fluierași de la Jina și Veteranii Junii Sibiului.
Cei pasionați de istorie au putut lua parte la atelierul de monetărie, unde s-au creat replici ale monedelor antice, sau la cel de scriere antică, unde a fost prezentată limba latină, pe scurt. Pentru pofticioși s-au gătit gogoși la „Târgul de țară”, după rețete tradiționale.
Intrarea a fost liberă și cei care au dorit, au putut pleca de la muzeu cu un mic cadou care să le rămână ca amintire: o fotografie la minut, lângă morile de vânt.
Cătălin Pilea
Sursa foto: Muzeul ASTRA
Puteți să ascultați Radio Antena Sibiului online AICI.