Ascultă Radio România Cluj Live

Turmă fără câini, păstorită de lupi

De peste 20 de ani, Lumea întreagă suferă crize, războaie sângeroase – şi inutile – precum şi abandonarea regulilor de funcţionare a societăţii care s-au dovedit viabile după 1945.
Pe scurt, mergem de-a berbeleacul către un exitus generalizat.

Turmă fără câini, păstorită de lupi

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 mai 2016, 06:00

Cauza tuturor abceselor care au deteriorat catastrofic Lumea este lipsa unor lideri puternici şi eficienţi. Cu tot regretul pentru adepţii libertăţilor extinse, dar Omul nu este făcut să trăiască atât liber ca pasărea cerului cât şi servit de forţa unei societăţi funcţionale. E ori-ori.
N-am cum să nu observ că între Winston Churchill şi actualul premier britanic, David Cameron, se cască un hău al lipsei de prestigiu, pricepere şi autoritate. La fel între Charles de Gaulle şi Francois Hollande, sau, jalnic, între Helmuth Kohl şi fosta lui cărătoare de servietă, Angela Merkel. Cât despre americani, calea de la Roosevelt, Eisenhower şi Kennedy la Obama este nemăsurabilă.
Acum 2500 de ani, strategul chinez Sun-Tzu scria:
Prin comandament – autoritate înţeleg calităţile de înţelepciune, de dreptate, de omenie, de curaj şi de severitate ale generalului. De aceea este numit „Respectatul”. Să câştigi o victorie datorită unei lupte grele sau datorită norocului nu este un semn de iscusinţă. Nicio țară nu poate fi cucerită fără o complicitate din interior.

Între 1940 şi 1945, Norvegia a fost ocupată de germani. Trădătorul local, Quisling, a devenit chiar simbolul colaboraţionismului cu duşmanii. Dar tot acolo a existat o mişcare de Rezistenţă excepţională, care a reuşit stoparea programului nuclear nazist. Bărbaţi puternici şi curajoşi, care au scris istorie. Recent, însă, am întrebat-o pe ambasadoarea Norvegiei, aflată în vizită la Cluj, dacă înmuierea corectă politic a societăţii din ţara ei ar mai putea scoate la iveală eroi ca aceia din anii ʼ40. Excelenţa-sa, vizibil ofensată, mi-a răspuns că nu tradiţiile norvegiene sunt preocuparea guvernului său, ci integrarea imigranţilor musulmani şi multiculturalismul!
În ianuarie 1961, Dwight Eisenhower şi-a predat mandatul de preşedinte al SUA tânărului John F. Kennedy. Cu acea ocazie, a ţinut un discurs în care avertiza asupra riscului ca ţara să-şi piardă libertatea şi specificul care o făcuseră măreaţă dacă se permite dominarea alianţei dintre casta militarilor şi industriaşi. Dwight Eisenhower a lansat sintagma complex militar-industrial, nu comuniştii! Doi ani mai târziu, preşedintele Kennedy ţinea un discurs în care avertiza asupra pericolului ca serviciile şi asociaţiile secrete să influenţeze decisiv politica SUA.
Cum a sfârşit JFK, se ştie.

Orice analiză seacă şi rece suspectează de făcătură orice concentrare de coincidenţe.
Când se adună, deodată, prăbuşiri economice, crize politice, fanatism religios, războaie de cucerire (indiferent că se pretind a fi în sprijinul democraţiei), migraţii în masă, atacuri concertate la tradiţii, familie, biserică, ierarhii meritocratice şamd, evident că mirosul de făcătură îţi rupe nasul. Găselniţa prin care cei care observau asta erau acuzaţi că văd peste tot conspiraţii s-a dezumflat, fiindcă, realmente, conspiraţiile ies la iveală ca ciupercile după ploaie. Mulţumim pe această cale lui Edward Snowden, fără de care am fi crezut, mai departe, în coincidenţe!
Liderii politici ai prezentului sunt simple marionete în mâinile unor grupuri de interese transnaţionale. N-au nici o legătură cu interesele alegătorilor, pe care îi manipulează – încă! – specialiştii (spin doctors) grupurilor de interese pomenite.
Anticul Sun-Tzu mai spunea ceva: că atunci când vrei să cucereşti un popor fără lupte, soluţia este să-l macini din interior. Discreditează-i tradiţiile, compromite-i liderii de opinie, susţine instalarea unor conducători slabi sau/şi trădători. La final, ţara va cădea în mâinile tale ca un fruct copt.

Îmi doresc să mă înşel, dar ceea ce se întâmplă acum aduce alarmant de mult cu o astfel de cucerire, executată la nivel continental.
Lideri puternici, respectaţi şi de valoare nu avem, lideri de opinie nu avem, tradiţiile Europei sunt atacate şi distruse nonstop.
Cine se află în spatele întregii operaţiuni?
Se ştie de 50 de ani. Au spus-o foştii preşedinţi americani Eisenhower şi Kennedy.

 

Dan Horea

Radio Cluj se poate asculta online AICI:

party
Special RCJ joi, 12 octombrie 2017, 15:53

A face de petrecanie

Expresia „a face de petrecanie” înseamnă a omorî pe cineva, cu varianta „a-şi face de petrecanie”, a-şi stopa singur...

A face de petrecanie
om bogat om sarac
Special RCJ luni, 28 august 2017, 15:41

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț

Da, omul acela cântat, lăudat şi compătimit, dat mereu exemplu de păstrător al tradiţiilor şi al sevei neamului. Omul nostru simplu nu are...

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț
limba_romana_apsa
Special RCJ miercuri, 16 august 2017, 19:12

Limba noastră-i o comoară?

„Limba noastră-i o comoară În adâncuri înfundată Un șirag de piatră rară Pe moșie revărsată.” Sunt primele versuri dintr-o...

Limba noastră-i o comoară?
gladiator roman
Special RCJ vineri, 28 iulie 2017, 15:15

Circul, mai presus de pâine

În Roma antică, un gladiator a murit la 22 de ani, celebru si adulat. Când i s-a facut inventarul, stupoare: în 3 ani, junele adunase, ca...

Circul, mai presus de pâine
Special RCJ vineri, 14 iulie 2017, 08:33

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!

Este fraza care conţine esenţa răului ce ne macină societatea şi economia. Parveniţii nu pot concepe că succesul nemeritat poate provoca şi...

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!
Special RCJ duminică, 2 iulie 2017, 10:24

Fiecare pasăre pre limba ei piere

Scandalul de sâmbătă de la Cluj, cu juna actriţă luată pe sus de jandarmi (pe motiv că a refuzat să plece de la un miting pe care-l sabota)...

Fiecare pasăre pre limba ei piere
Special RCJ marți, 20 iunie 2017, 14:39

Dor de Domnul Trandafir

1. Într-o şcoală clujeană cu pretenţii (deşi posesoare a unui număr remarcabil de derbedei), o dirigintă îşi “sacrifică” unul dintre...

Dor de Domnul Trandafir
Special RCJ vineri, 16 iunie 2017, 11:32

Fost-ai lele cât ai fost

Fost-ai lele cât ai fost, expresie care se pliază minunat pe realităţile noastre. O teorie des vehiculată afirmă că vremea politicii a trecut,...

Fost-ai lele cât ai fost