Alimentele care creează dependenţă
Aproximativ 20 la sută dintre oamenii din întreaga lume sunt dependenți de diferite tipuri de alimente sau feluri de mâncare.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 23 mai 2016, 06:00
Dependența alimentară este similară cu cea de droguri, alcool sau tutun. Persoanele care suferă de dependenţă de anumite alimente nu sunt în măsură să controleze consumul acestora. Nu este surprinzător faptul că cele mai multe dintre alimentele despre care se consideră că declanşează dependenţă sunt procesate, acestea fiind, de obicei, bogate în zahăr şi grăsimi. Astfel, există mai multe categorii de alimente care creează dependenţă. Prima grupă dintre acestea, cele care provoacă o dependenţă foarte mare, include: cartofi prăjiţi, cheesburgeri, prăjituri, brânzeturi. În a doua grupă sunt cuprinse alimente care pot crea o dependenţă medie: pizza, ciocolată, chipsuri, diverse feluri de biscuiţi şi îngheţată. A treia grupă este reprezentată de alimente provoacă mai puţină dependenţă: bacon, pui prăjit, floricele, cereale, fripturi, paste. Alimentele care nu intră în aceste trei categorii sunt cerealele şi produsele neprelucrate.
Dependenţa alimentară poate crea probleme serioase, printre care un dezechilibru al zahărului din sânge şi o senzaţie nestăvilită de foame.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta online AICI: