CE, „îngrijorată de gradul de absorbţie a fondurilor în domeniul sănătății”
Comisia Europeană este îngrijorată de întârzierile pe care România le înregistrează în accesarea fondurilor europene în domeniul sănătăţii, întrucât de la începutul anului gradul de absorbţie este zero.
Avertismentul a fost formulat luni, 23 mai, la Bucureşti de comisarul european pentru politica regională, Corina Creţu la o masă rotundă pe tema construirii în România a trei spitale regionale de urgenţă. Pentru aceste trei unităţi medicale Comisia pune la dispoziţia autorităţilor române bani din Programul Operaţional Regional 2014-2020, iar reprezentanţii Guvernului urmează să comunice până la începutul lunii octombrie unde vor fi construite noile spitale regionale. Corina Creţu:
România are nevoie de spitale moderne şi de servicii medicale la standarde europene. În ultimii ani, cu fonduri europene s-au realizate foarte multe investiţii. Am vizitat Spitalul de Urgenţă din Bistriţa acum câtva timp, Institutul Parhon… De pildă, spitalul din Bistriţa este un spital care poate fi fanion nu numai pentru România, dar pentru întreaga Europă. Acel spital nu mai fusese renovat din 1969; are aparatură modernă. Sunt multe alte unităţi – Polizu… – care au beneficiat de dezvoltări. Noi ne propunem ca în perioada următoare sa avem 280 de investiţii în domeniul asistenţei ambulatorii şi 35 de Unităţi de Primire Urgenţe în spitalele judeţene, plus cele trei spitale de urgenţă”.
Reprezentantul Comisiei Europene a avertizat că România ar putea pierde cele 326 de milioane de euro disponibile pentru dezvoltarea infrastructurii şi serviciilor de asistenţă medicală dacă până la sfârşitul anului în curs nu vor fi identificate nevoile în domeniul sănătăţii.
Articol editat de Camelia Velțan, 23 mai 2016, 19:53
Radio România Actualităţi