Concert în onoarea Academiei Române
Biserica Reformată din Str. Kogălniceanu,Cluj-Napoca găzduieşte miercuri, 25 mai, de la ora 19:00, un concert în onoarea Academiei Române, la 150 de ani de la fondare.
Articol editat de Carmen Sas, 23 mai 2016, 12:34
Soliştii invitaţi sunt Măriuca Ghircoiașiu (soprană) şi Felician Roșca (orgă).
Din program:
- Antonio Correa Braga (? 1695), Bathala de 60 Tom
- Johann Sebastian Bach (1685-1750), Qui tollis peccata
- Giulio Caccini (1551-1618), Ave Maria
- Martin Schneider (1748-1812 ), Praeludium et fuga in C
- Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), Agnus Dei
- César Franck (1822-1890), Panis Angelicus
- Tomaso Albinoni (1671-1751), Adagio
- Franz Schubert (1797-1828), An die Musik
- George Enescu (1881-1955), Dar de Anul nou , Preludiu și fuga din Suita in Stil vechi
- Andre Knevel (născut1950), Toccata
Mariuca Ghircoiasiu, soprană
Repertoriu variat de la preclasici . clasici ,romantici, moderni: Caccini, Pegolezi , Caldara, Cimarosa, Mozart, Gounod, Leoncavalo, Bizet, Enescu, Trailescu,etc
…. Publicul elevat și cunoscător a apreciat interpretarea în original dată liedurilor,aparținând ciclului romantic Schumannian “Frauenliebe und Leben”, în care soprana a rezovat cu succes problemele de text și frazare…. (Michaela Bocu)
….M. Ghircoiașiu se descoperă a fi o artistă care îmbracă în fantezia proriului joc cuvântul exprimat liric, iar sentimentele intime exteriorizate în linie și ritmuri sunt rezultatul unei tehnici adaptate fară fisuri scopului musical în sine…… N. Scutea
FELICIAN ROŞCA, organist concertist
Ca organist, pedagog şi publicist Felician Roşca (n.1953) este unul din remarcabilii organişti ai generaţei contemporane romăneşti. În prezent profesorul universitar, doctor FELICIAN ROŞCA, este titularul clasei de orgă de la Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Muzică și Teatru.
Este director pentru mai multe festivaluri naţionale şi internaţionale ca: Festivalul muzicii de orgă din Banat-Timorgelfest, care în acest an a ajuns la a X-a ediţie, Arta organistica românescă (cu concerte în Ungaria, Polonia, Austria, Italia) şi director al Seminariilor de Imnologie. Este directorul grantului de cercetare CNCSIS cu tema Evidenţa orgilor din România.
Este un foarte bine apreciat profesor de orgă studenţii săi de la clasele de licenţă şi master fiind prezenţi în concerte naţionale şi internaţionale.
Intrarea la concert este liberă!
Carmen Sas
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI.