”Crizantema de Aur” – preselecții la Cluj
În anul 1968, la Târgovişte, sub preşedinţia de onoare a lui Victor Eftimiu s-au auzit acordurile primei ediţii a Festivalului Naţional de Romanţe „Crizantema de Aur”.
Articol editat de cristina.rusu, 24 mai 2016, 14:01
S-a spus despre romanţă că este o extensie a sufletului de român, că ea exprimă dorul şi nevoia de iubire din sufletul nostru, bucuriile, dezamăgirile şi speranţele pe care le simţim în cursul vieţii. Pregătirile pentru a 49 -a ediţie a festivalului au început.
Miercuri, 25 mai, de la ora 10, iubitori de romanţe sunt aşteptaţi la preselecţia care va loc la TVR Cluj.
Ne-am dorit ca acest festival să-şi deschidă porţile şi să-şi pună la dispoziţie scena pentru vocile frumoase din toată România .
Marţi, 23 mai, în Cetatea Băniei, la Opera Română din Craiova au debutat preselecţiile pentru interpretare, miercuri, 25 mai, vor fi preselecţii la TVR Cluj, sâmbătă la TVR Iaşi, pe 20 iunie suntem la Teatrul de Operă şi balet „Oleg Danovski” din Constanţa, pe 23 iunie suntem la Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română” din Bucureşti şi în sfârşit pe 25 iunie suntem la Teatrul „Toni Bulandra” din Târgovişte.
Îi aşteptăm desigur pe concurenţii din ţară să vină la preselecţiile din zonele lor, dar dacă se întâmplă să rateze vreuna din aceste preselecţii pot veni la Bucureşti sau la Târgovişte. Toate detaliile sunt deja pe site-ul www.crizantemaaur.ro.
S-au înscris la aceste preselecţii oameni doritori, tineri după vârsta pe care am văzut-o în fişele de înscriere. Pentru cei interesaţi înscrieri se pot face şi la locul preselecţie. Participanţii trebuie să aibă în repertoriu romanţe care să le pună vocea în valoare.
După ce vor câştiga preselecţia vor trebui să respecte regulamentul festivalului şi în felul acesta trebuie să cânte o romanţă din repertoriul vechi de romanţe, dar şi una din romanţele noi, laureate ale concursului de creaţie.
Cea de-a 49-a ediţie a Festivalului Naţional de Romanţe „Crizantema de Aur” se va desfăşura în perioada 20-22 octombrie la Târgovişte şi va fi structurată în trei mari secţiuni.
În acest an avem, ca de obicei, concursul de interpretare unde aşteptăm voci frumoase, pe care le căutăm în aceste preselecţii regionale. Avem însă şi concursul de creaţie şi bineînţeles avem a treia secţiune, foarte iubită şi aşteptată, cea a recitalurilor susţinute de mari artişti ai scenei din România şi din Republica Moldova, acompaniaţi de orchestre şi de dirijori profesionişti.
Romanţa este un gen muzical de patrimoniu al culturii noastre naţionale şi tocmai din acest motiv Comisia Naţională a României pentru UNESCO a hotărât ca în acest an să acorde patronajul său pentru Festivalul Naţional „Crizantema de Aur”, protejând astfel şi dând astfel dovada respectului său pentru romanţa românească ca gen de patrimoniu al muzicii noastre.
O altă premieră este că am început demersurile oficiale la Ministerul Culturii şi la Comisia Naţională a României pentru UNESCO astfel încât romanţa românească să fie inclusă pe lista Patrimoniului cultural imaterial UNESCO aşa cum sunt incluse şi alte genuri muzicale de patrimoniu din Europa.
Îi provoc pe toţi iubitorii de muzică românească şi de romanţă mai ales să ni se alăture în acest mare demers naţional de a ne arăta dragostea şi respectul pentru romanţa românească, pentru poezia românească, pentru marii creatori de romanţă pe care îi consemnează şi „Istoria Crizantemei de Aur”, singura monografie a unui festival naţional, care rămâne o mărturie a marilor voci ce au onorat scena de la Târgovişte, a marilor compozitori, a personalităţilor extraordinare din ţară şi din străinătate.
Vrem să dovedim de fapt că romanţa românească nu este doar gingaşă şi plină de poezie, ci este şi un gen muzical din care au izvorât alte genuri muzicale şi este sursă de inspiraţie pentru artiştii noştri din toate mediile muzicale.
Festivalul Naţional de Romanţe „Crizantema de Aur”este organizat de Consiliul Local Târgovişte, Primăria Municipiului Târgovişte, Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi Teatrul „Tony Bulandra” Târgovişte, în colaborare cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune. (Alina Mavrodin Vasiliu – directorul artistic al festivalului )
Rodica Tulbure
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.