Hai să-ţi ghicesc viitorul şi să te vindec de boli!
Metoda accidentul, premii constând în telefoane mobile condiţionate de cumpărarea unei cartele SIM, oferirea spre spre vânzare, pe stradă, la preţuri de nimic, a unor bijuterii despre care proprietarii susţin că ar fi din aur, tranzacţii cu valută mai avantajoase decât la casele de schimb valutar, sau promisiuni privind ghicirea viitorului în schimbul unor sume de bani sau diferite obiecte, sunt câteva dintre metodele prin intermediul cărora românii speriaţi, disperaţi sau creduli, devin victime sigure.
Articol editat de , 24 mai 2016, 06:00
Pentru că în ultima perioadă s-au confruntat cu mai multe astfel de cazuri, poliţiştii din Satu Mare trag un semnal de alarmă.
În mai puţin de o lună, un bărbat a rămas fără 500 de lei, preţul plătit pentru o tinichea despre care un aşa zis cetăţean străin rămas în pană de bani, l-a oferit spre vânzare pe stradă, pretinzând că e din aur, iar o femeie a rămas fără bijuterii din aur în valoare de peste 2.000 de lei, date în schimbul promisiunii că i se va ghici viitorul şi va fi vindecată de boli.
Dacă sătmărenii recunosc că au fost sau ar fi putut deveni victime ale escrocilor, am încercat să aflăm întrebându-i pe stradă:
– Vi s-a întâmplat vreodată să fiţi oprită pe stradă pentru a vă ghici viitorul?
– Da, mi s-a întâmplat, dar nu am stat de vorbă cu persoana respectivă pentru că eu cred că viitorul depinde de noi, nu de ghicitoare!
– De mai multe ori, chiar! Însă, nu stau de vorbă cu astfel de persoane!
– Am păţit-o şi cu ghicitoare, dar şi cu persoane care au sunat la telefon pentru diverse oferte. Mi-am dat seama că e înşelătorie deoarece tocmai o păţiseră părinţii mei.
– Eu cred în ghicitoare, dar nu în acelea care te opresc pe stradă, ci doar în persoane de încredere, recomandate de alţii!
Dacă sunt sesizaţi cu privire la comiterea unor astfel de fapte, poliţiştii intervin şi, uneori reuşesc să-i identifice în scurt timp pe autorii acestora. Însă, persoanele înşelate de aşa zisele vrăjitoare care promit vindecarea bolilor şi susţin că prezic viitorul, sunt în primul rând victime ale credulităţii excesive – este de părere purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Satu Mare, Răducu Silaghi:
Recomandarea pe care o facem noi este ca sătmărenii să reziste tentaţiilor şi să nu dea crezare aşa ziselor vrăjitoare sau ghicitoare, şi nici altor persoane care le promit câştiguri uşoare. În realitate acestea sunt doar încercări – de multe ori reuşite! – de-ai înşela (Răducu Silaghi, purtător de cuvânt IJP Satu Mare).
Purtătorul de cuvânt al IJP Satu Mare face recomandări şi pentru persoanele care pot deveni victime ale înşelătoriilor practicate prin intermediul telefonului:
Recomandăm să nu se dea curs celor spuse la telefon de către cei care sună, persoane necunoscute. Îi rugăm pe cetăţeni ca, dacă au posibilitatea, să noteze numerele de telefon de la care au fost contactaţi, şi dacă este posibil să înregistreze aceste convorbiri (Răducu Silaghi, purtător de cuvânt IJP Satu Mare).
De la începutul anului, la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Satu Mare au fost înregistrate 9 infracţiuni comise prin intermediul unor tipuri de înşelăciune. Însă, în realitate numărul acestora este mult mai mare, deoarece după ce au constatat că au fost înşelate, multor persoane le este ruşine să se adreseze poliţiştilor.
Stela Tudor
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.