Monedă unicat, descoperită în zona Careiului
O monedă din argint, unicat, care datează din secolul III î.de Hr.. a fost descoperită de istoricii Muzeului Judeţean Satu Mare, cu prilejul săpăturilor efectuate în zona Careiului, în cadrul unui program de cercetare.
Articol editat de , 24 mai 2016, 06:00
Istoricul Liviu Marta, cel care a făcut descoperirea, afirmă că este cea mai veche monedă care a circulat vreodată în zonă, şi atestă începutul economiei monetare în regiune, pe parcursul secolului III î.Hr.
Este o piesă din argint care copiază un tip de drahmă macedoniană emisă de Alexandru cel Mare. Pe una dintre feţe, moneda are efigia marelui rege, iar pe revers este redat Zeus pe tron, având într-o mână sceptrul, iar în cealaltă vulturul, pasărea zeului suprem. Desenarea cununii de lauri demonstrează familiarizarea cu un simbol al distincţiei la greci, ceea ce atestă apetitul celţilor de-a copia nu doar monedele ci şi anumite elemente de civilizaţie. Totodată, incapacitatea de-a copia inscripţia de pe monedele originale, şi redarea ei prin câteva litere disparate, demonstrează că nu se exagera cu conectarea la civilizaţie, păstrându-se o doză de originalitate. (Liviu Marta, istoric)
Stela Tudor
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.