De ce nu funcționează sistemul de canalizare în Cluj?
Sistemul de canalizare al municipiului Cluj Napoca nu este proiectat să facă faţă unor ploi abundente, precum cea de marţi după-amiaza.
Reprezentanţii Companiei de Apă afirmă că astfel de situaţii duc inevitabil la suprasolicitarea canalizării şi inundarea străzilor.
Lucian Croitoru consideră că sunt şi cauze secundare al căror efect este înfundarea reţelei de canalizare:
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 25 mai 2016, 15:44
Nicio canalizare, din niciun oraş al lumii, nu este proiectată pentru a face faţă unor debite catastrofale care apar o dată la un an, o dată la doi ani. Atunci, evident, canalizarea intră sub presiune. O altă cauză poate fi existenţa unor străzi neamenajate, în special în zonele cu pantă spre centru, de unde astfel de ploi torenţiale spală pietriş, nisip, noroi şi înfundă canalizările. (Lucian Croitoru)
Ca urmare a suprasolicitării reţelelor de canalizare, pompierii au intervenit în mai multe zone din Cluj Napoca şi localităţile Floreşti şi Baciu. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, maiorul Andrei Biriş, a precizat că nu au existat cazuri în care să fie pusă în pericol viaţa unor oameni:
Au fost primite foarte multe solicitări, au fost douăzeci şi şapte de locaţii în care s-a intervenit cu cele şapte echipaje. În primă fază am avut în vedere să scoatem apa din locuinţe sau spaţii unde se desfăşurau activităţi zilnice; cum ar fi magazine care au fost afectate în Piaţa Gării. (Andrei Biriş)
Pentru evitarea unor astfel de situaţii, reprezentantul Companiei de Apă, Lucian Croitoru, spune că ideal ar fi ca imobilele nou construite să aibă propriile rezervoare de captare a apei. El arată că apa de ploaie nu ar mai ajunge în reţeaua de canalizare, iar oamenii care au astfel de amenajări o pot folosi pentru irigarea grădinilor sau a spaţiilor verzi:
Este o porţiune din Cluj, de sub douăzeci la sută din total, unde pe aceeaşi stradă este o canalizare pentru apele menajere şi alta pentru apele pluviale, care se deversează după aceea într-un emisar: Someş, Nadăş, Canalul Morii. Din păcate, în pofida avizelor noastre de racordare, în care se spune că este interzisă legarea deversării apelor pluviale în canalizarea menajeră, când s-au construit blocurile sau casele, toţi şi-au legat burlanele în canalizarea menajeră. (Lucian Croitoru)
Reţelele de canalizare se înfundă şi din cauză că oamenii aruncă în toaletă diferite resturi, de la obiecte de igienă intimă până la pungi şi chiar PET-uri. Reprezentanţii Companiei de Apă arată că astfel de situaţii au fost depistate mai ales în comuna Floreşti, motiv pentru care va fi demarată o campanie de informare prin care fenomenul să fie redus.
Mihai Miclăuş
Radio Cluj se poate asculta online AICI: