Un pod de spaghete a rezistat la o greutate record de 105 kilograme
Macheta unui nou pod a fost mult mai rezistentă, comparativ cu cele create anterior, iar la îmbunătățirea rezultatelor a contribuit și faptul că organizatorii concursului au decis să crească cu jumătate de kilogram greutatea totală a modelului machetei.
Articol editat de cristina.rusu, 26 mai 2016, 06:00
Macheta podului a fost realizată din paste făinoase de studenții sloveni, depășind de două ori recordul de anul trecut la rezistență, anunță Agenția slovenă STA.
Câștigătorii acestui concurs, care se organizează anual pentru studenții sloveni de la disciplinele tehnice, au fost cei de la Institutul de Construcții Civile, Transporturi și Arhitectură din Maribor, al doilea oraș ca mărime din Slovenia, unde a avut loc și testarea podului neobișnuit.
În cadrul acestei competiții, studenții au avut de construit cea mai rezistentă machetă din lume a unui pod.
Noul record este unul absolut, a comentat rezultatele testului decanul Institutului, Miroslav Premrov.
Cel mai bun rezultat de anul trecut a fost un test de rezistență la 46 de kg. Studenții noștri au demonstrat capacități nebănuite de proiectare, a spus Premrov.
Potrivit decanului, macheta noului pod este mult mai rezistentă față de precedentele, iar la îmbunătățirea rezultatelor a contribuit și faptul că organizatorii concursului au permis creșterea cu jumătate de kilogram a greutății totale a modelului.
În acest an, sarcina încărcăturii utile a fost repartizată în șase puncte, nu într-un singur punct, cum se procedase în anii anteriori, a precizat decanul.
Aceste criterii de evaluarte au permis să se stabilească cu o mai mare precizie rezistența construcției, care s-a dovedit a fi extrem de înaltă, susţine Premrov.
Locurile doi și trei ale acestui concurs au fost ocupate la fel de studenții sloveni. Machetele podurilor construitre de ei au rezistat la o greutate de 65, respectiv 63 de kilograme.
Concursul de realizare a celei mai bune machete a celui mai rezistent pod din lume are loc în Slovenia anual, ajungând la cea de-a șaptea ediţie.
În acest an, competiția a devenit internațională, la ea participând 123 de studenți din 20 de universități din opt state ale lumii.
În total, arhitecții începători au proiectat 28 de diverse machete de poduri.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.