Faust şi Margaretele – abuz sau grijă?
În urma plângerilor pe care Mihai Copăceanu, psiholog sibian, le-a făcut împotriva piesei Faust a Teatrului Naţional Radu Stanca din Sibiu, Constantin Chiriac, directorul teatrului a făcut o serie de declaraţii pentru a face lumină în această problemă.
Articol editat de , 27 mai 2016, 17:50 / actualizat: 13 iulie 2017, 13:10
Cu câteva zile în urmă, Mihai Copăceanu, un psiholog sibian, a acuzat Teatrul Naţional Radu Stanca din Sibiu de abuz. Psihologul a declarat că după ce a văzut piesa Faust, una din cele mai cunoscute şi vizionate piese de teatru din România, a depus o plângere la Protecţia Copilului, acuzând reprezentanţii teatrului de neglijenţă şi de comportament agresiv aplicat fetiţelor care interpretează Margaretele din piesa lui Goethe. Ofelia Popii, actriţa care îl interpretează pe Mefisto, a explicat care este modul în care feţitele sunt pregătite pentru spectacol.
Fetelor li s-a explicat exact ce se întâmplă, de exemplu „Uite asta este o punguţă cu un suc roşu” şi multe alte scene. Bineînţeles că din afară scena pare într-un anume fel, dar fetele nu o percep aşa, pentru că am avut noi grijă. În ceea ce îl priveşte pe psiholog, este de acuzat faptul că nu s-a interesat înainte cum se întâmplă exact lucrurile şi a aruncat cu noroi şi a făcut publice nişte informaţii care nu sunt adevărate. (Ofelia Popii, actriţă)
Constantin Chiriac, directorul teatrului Radu Stanca, s-a declarat întristat de acuzaţiile aduse spectacolului şi spune că fetiţele sunt tratate cu cea mai mare grijă.
Comunitatea trebuie să înţeleagă atitudinea pe care noi o avem. Din păcate, se proferează minciuni şi este o vânătoare de vrăjitoare în secolul 21. «Faust» a fost conceput ca un mare spectacol creștin. Dragii mei, în textul lui Goethe, este vorba despre confruntarea dintre bine şi rău, temă esenţială a dramaturigiei mondiale. Există un rol foarte important, Margareta, care este simbolul curăţeniei, al purităţii. Domnul Purcărete, în viziunea şi înţelepciunea lui, a considerat că este profund important pentru omenire şi pentru noi ca binele, curăţenia să fie puternice, să nu poată fi învinse de Diavol. De aceea, a pus şapte Margarete, nu una. Să poată să reziste tentaţiei. (Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional Radu Stanca din Sibiu)
Faust a fost jucat pentru prima dată în anul 2007, piesa fiind pusă în scenă de Silviu Purcărete. Spectacolul nu este recomandat tinerilor cu vârsta sub 16 ani.
Cristina Bălău
Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI.