Efectele deshidratării asupra organismului
Cantitatea de apă băută în sezonul cald trebuie dublată. Dacă nu ne hidratăm corespunzător, vom întâmpina mai multe probleme de sănătate. De aceea, nimic nu este mai important decât apa în următoarea perioadă. Fiecare parte a corpului are nevoie de apă pentru a funcționa, inclusiv celulele pielii și organele vitale. Apa se pierde prin transpirație, respirație, digestie și urină. Dacă nu este înlocuită, lipsa ei poate avea consecințe grave.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 29 mai 2016, 06:00 / actualizat: 31 mai 2016, 9:29
Creierul este compus în mare parte din apă. Când apare deshidratarea, el se micșorează în mărime și provoacă tulburări cognitive. Acest lucru poate duce la depreciere severă, care poate afecta activitățile de zi cu zi. Un studiu a arătat că persoanele care conduc un autovehicul în timp ce sunt deshidratate, fac la fel de multe greșeli ca atunci când conduc sub influența alcoolului.
În plus, deshidratarea prezintă riscuri și pentru alte părți ale corpului. Atunci când nu se consumă suficientă apă, sângele devine mai gros și este mai dificil pentru inimă să-l pompeze, ceea ce duce la creșterea tensiunii arteriale și poate provoca un atac de cord sau accident vascular cerebral. Totodată, lipsa apei poate cauza dureri de cap frecvente, constipație, letargie, putând chiar crește riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 și cancer.
De aceea, pentru a evita aceste probleme de sănătate, pe lângă apa pe care trebuie s-o bem, putem include în dietă alimente bogate în apă, cum sunt căpșunile, castravetele, salata, roșiile, vinetele, perele, ananasul sau pepenele verde.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta online AICI: