Inovația atrage producătorii la Grand Prix Nova 2016
Reporter: Grand Prix Nova, a patra ediție. Cum a ajuns festivalul Grand Prix Nova la a patra ediție, crește de la un an la altul, s-a întâmplat în fiecare an.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 30 mai 2016, 13:24 / actualizat: 1 iunie 2016, 8:23
Attila Vizauer: Da, avem bucuria să constatăm interesul extraordinar al producătorilor de teatru radiofonic pentru tema festivalului nostru, o temă pe care am lansat-o acum patru ani deja, Inovația, și la care ținem foarte mult. Suntem singurul festival internațional de teatru radiofonic ce-și propune, în exclusivitate, acest subiect: să vorbim despre inovație în teatrul radiofonic. Anul acesta din Australia până în Canada, prin Iran, prin Rusia și traversând toată Europa, vin producători de teatru radiofonic să participe la competiția aceasta cu două secțiuni, una de radio drama, cu piese până în 60 de minute și cealaltă secțiune, short fonts, este un format foarte interesant, foarte mobil și foarte poetic în același timp. În 10 minute să spui o poveste și să o spui foarte inovativ, e formidabil!
Rep: Ce presupune inovația în teatrul radiofonic?
A.V: Ceea ce acum caută toată lumea, toți producătorii de teatru radiofonic, că este să definească un concept foarte modern, foarte suplu și foarte bogat în informație sonoră și apoi este vorba despre modalitățile în care conținutul spectacolului radiofonic se transmite către ascultător. Pot să vă spun, am ascultat producțiile noastre de teatru radiofonic, Ilinca Stihi a făcut acim, de curând un spectacol radiofonic 5+1 surround, Biblia neagră a lui William Blake, este cu totul și cu totul altceva. Dintr-o dată desenul estetic se schimbă, numai și numai prin faptul că un sunet vine din spate sau undeva foarte aproape de ureche, celălalt este undeva în față, departe, deasupra capului sau jos, sub scaunul pe care stai.
Rep: Am ajuns la producțiile noastre. În competiție, la Grand Prix Nova vin producții toată lumea. Teatrul Național Radiofonic cu ce producții merge anul acesta în competiție?
A.V: Este spectacolul Ilincăi Stihi, Biblia neagră a lui William Blake, celălalt spectacol este Pisica verde. în regia lui Mihnea Chelaru, dealtfel spectacolul este deja selecționat în finala festivalului înternațional de la New-York ți avem mari speranțe că și în cadrul festivalului Grand Prix Nova va fi observat și apreciat cum se cuvine.
Diana Joicaliuc
Radio Cluj se poate asculta online AICI: