Ne racordăm la apa potabilă, nu şi la canalizare
Un număr de circa 25 000 de locuitori din 11 unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Bistriţa-Năsăud vor beneficia de punerea în funcţiune, până la 30 iunie, a unor reţele de apă potabilă şi canalizare, ca şi de 2 staţii de epurare. Acestea sunt realizate cu fonduri în valoare de 27 de milioane de euro, obţinute de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi operatorul judeţean Aquabis din economiile disponibile din Fondul de Coeziune – Axa 1 POS Mediu. Desi investiţiile realizate acum vin să completeze lucrările Masterplanului de apă-canal derulat de mai mulţi ani, autorităţile recunosc că nu toţi potenţialii beneficiari se racordează la aceste reţele, aşa cum ar fi normal.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 30 mai 2016, 17:31
Directorul societăţii judeţene de apă-canal, Ioan Şandru spune că de vină pentru aceasta este legislaţia.
Noi legislaţie în domeniul acesta nu avem, dar normal aşa ar fi, ca atunci când beneficiezi de reţea de apă să fi obligat să te racordezi şi la cea de canalizare. Sigur, omul zice că îi trebuie apă, iar canalul…mai poate să aştepte, dar, zic eu, ar putea cei de la Garda de Mediu să-i oblige şi mai ştiu că este ceva legislaţie în acest sens şi la DSP. Ar trebui să apară ceva şi pe linia noastră, pentru că noi facem investiţii şi dacă nu avem beneficiari nu este bine.
Ioan Şandru a dat ca exemplu în acest sens comuna Feldru, beneficiara unei staţii de epurare foarte modernă, dată în funcţiune în luna martie 2015, dar a cărei funcţionare este periclitată de numărul mic de beneficiar racordaţi la reţeaua de canalizare.
În medie, în judeţul Bistriţa-Năsăud 80 la sută dintre potenţialii beneficiari se racordează la reţelele de alimentare cu apă şi doar 60 – 65 la cele de canalizare. Tariful pentru un mc de apă este de 3,71 lei, iar pentru canalizare este de 2,77 lei/ mc, tarife aflate sub media naţională.
Luni, 30 mai, conducerea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud şi cea a societăţii Aquabis au invitat presa să viziteze cea mai nouă staţie de epurare din judeţ, aflată în comuna Cetate şi care este complet automatizată.
Florin Săsărman
Radio Cluj se poate asculta online AICI: