Consumul de alimente grase nu îngraşă
Dietele sărace în grăsimi pot avea efecte nocive asupra sănătății
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 31 mai 2016, 06:00
O dietă săracă în grăsimi şi colesterol poate avea consecinţe grave pentru sănătate, avertizează un raport al unor organizații non-guvernamentale, care fac apel la revizuirea fundamentală a acestor sfaturi pentru o alimentație sănătoasă.
Potrivit organizaţiilor, dietele sărace în grăsimi nu reuşesc să rezolve problema excesului de greutate al britanicilor, în timp ce mâncatul între mese îi determină pe oameni să se îngraşe. În raportul lor, ei fac apel pentru revenirea la alimente, cum ar fi carnea, peștele și produsele lactate, precum și consumul de grăsimi sănătoase, cum ar fi cele din fructele de avocado.
Consumul de grăsime nu îngraşă, se arată în raportul, care acuză, de asemenea, autoritățile din domeniul sănătății de colaborare cu industria alimentară. Conform acestui raport, grăsimile saturate nu provoacă boli de inimă, iar produsele plin de grăsime, cum sunt laptele și brânza au efect opus și protejează, de fapt, inima. Alimentele procesate cu conţinut scăzut de grăsimi sau colesterol ar trebui evitate, iar pacienții cu diabet zaharat de tip 2 ar trebui să consume alimente grase şi nu pe cele pe bază pe carbohidraţi. De asemenea, raportul afirmă că zahărul trebuie evitat cu orice preț, oamenii nu ar trebui să numere caloriile de la fiecare masă, iar ideea că sportul poate înlocui o dietă sănătoasă este un mit.
Organizaţiile atrag atenţia asupra faptului că o alimentaţie săracă în carbohidrați rafinaţi, însă bogată în grăsimi sănătoase, este un mod eficient și sigur pentru a preveni excesul de greutate şi pentru a ajuta la pierderea kilogramelor în plus, reducând, de asemenea, riscul de boli cardiovasculare. Produsele naturale și produsele alimentare – carne, pește, ouă, produse lactate, nuci, semințe, măsline, avocado conțin grăsimi saturate.
Demonizarea continuă a grăsimilor naturale îi determină pe oameni să evite alimentele nutritive, utile și care ajută sănătatea. Potrivit autorilor, ştiinţa alimentaţiei are foarte multă influență comercială. Ca şi marile companii de tutun, care câştigă loialitatea oamenilor de știință, după ce a fost stabilită legătura dintre fumat şi cancerul pulmonar, la fel influența industriei alimentare reprezintă o amenințare serioasă pentru sănătatea publică.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta online AICI: