Ascultă Radio România Cluj Live

Consumul de alimente grase nu îngraşă

Dietele sărace în grăsimi pot avea efecte nocive asupra sănătății

Consumul de alimente grase nu îngraşă
Foto: Consumul de alimente grase nu îngraşă

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 31 mai 2016, 06:00

O dietă săracă în grăsimi şi colesterol poate avea consecinţe grave pentru sănătate, avertizează un raport al unor organizații non-guvernamentale, care fac apel la revizuirea fundamentală a acestor sfaturi pentru o alimentație sănătoasă.

Potrivit organizaţiilor, dietele sărace în grăsimi nu reuşesc să rezolve problema excesului de greutate al britanicilor, în timp ce mâncatul între mese îi determină pe oameni să se îngraşe. În raportul lor, ei fac apel pentru revenirea la alimente, cum ar fi carnea, peștele și produsele lactate, precum și consumul de grăsimi sănătoase, cum ar fi cele din fructele de avocado.

Consumul de grăsime nu îngraşă, se arată în raportul, care acuză, de asemenea, autoritățile din domeniul sănătății de colaborare cu industria alimentară. Conform acestui raport, grăsimile saturate nu provoacă boli de inimă, iar produsele plin de grăsime, cum sunt laptele și brânza au efect opus și protejează, de fapt, inima. Alimentele procesate cu conţinut scăzut de grăsimi sau colesterol ar trebui evitate, iar pacienții cu diabet zaharat de tip 2 ar trebui să consume alimente grase şi nu pe cele pe bază pe carbohidraţi. De asemenea, raportul afirmă că zahărul trebuie evitat cu orice preț, oamenii nu ar trebui să numere caloriile de la fiecare masă, iar ideea că sportul poate înlocui o dietă sănătoasă este un mit.

Organizaţiile atrag atenţia asupra faptului că o alimentaţie săracă în carbohidrați rafinaţi, însă bogată în grăsimi sănătoase, este un mod eficient și sigur pentru a preveni excesul de greutate şi pentru a ajuta la pierderea kilogramelor în plus, reducând, de asemenea, riscul de boli cardiovasculare. Produsele naturale și produsele alimentare – carne, pește, ouă, produse lactate, nuci, semințe, măsline, avocado conțin grăsimi saturate.

Demonizarea continuă a grăsimilor naturale îi determină pe oameni să evite alimentele nutritive, utile și care ajută sănătatea. Potrivit autorilor, ştiinţa alimentaţiei are foarte multă influență comercială. Ca şi marile companii de tutun, care câştigă loialitatea oamenilor de știință, după ce a fost stabilită legătura dintre fumat şi cancerul pulmonar, la fel influența industriei alimentare reprezintă o amenințare serioasă pentru sănătatea publică.

 

RADOR

Radio Cluj se poate asculta online AICI:

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate