Medici psihiatri din Cluj și Turda acuzați de luare de mită și abuz în serviciu (UPDATE)
UPDATE 1 iunie ora 10: Prima reţinere în cazul pacienţilor care au fost folosiţi, fără să ştie, la testarea unor noi medicamente!
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 31 mai 2016, 17:02 / actualizat: 1 iunie 2016, 10:28
Şefa Secţiei de Psihiatrie a Spitalui Judeţean Arad, Delia Podea, va fi dusă astăzi în faţa instanţei, cu propunerea de arestare preventivă. Medicul, care este şi profesor universitar, a fost reţinut în cursul nopţii, după mai multe ore de audieri. Delia Podea este acuzată că ar fi făcut studii clinice ilegale pentru testarea unor noi medicamente, ar fi falsificat semnăturile pacienţilor, dar şi rezultatele testelor, aşa că pe piaţă ar fi putut ajunge tratamente periculoase – spun procurorii.
Ei verifică şi alte zeci de unităţi medicale din ţară, pentru că şi alţi medici psihiatri ar fi recurs la aceleaşi proceduri ilegale.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Peste 20 de percheziţii au fost făcute marți, 31 mai, la 31 de unităţi spitaliceşti din mai multe județe ale țării, printrecare și județul Cluj.
Polițiștii au făcut percheziții și la Clinica de Psihiatrie din cadrul Spitalului Județean Cluj, fapt confirmat de purtătorul de cuvânt al unității medicale, Monica Costin.
Descinderile efectuate sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au vizat și secția de psihiatrie a Spitalului Municipal Turda.
Mai multe persoane din sistemul sanitar sunt cercetate pentru luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual și fals material în înscrisuri oficiale, într-un dosar privind finanțarea unor studii clinice de către companii din domeniul farmaceutic.
Medicii sunt acuzați că, fie au falsificat consimțământul pacienților, fie au inclus în studii persoane care nu sufereau de afecțiunea pentru care era testat medicamentul. Ei ar fi prezentat ulterior către sponsorul care comanda studiul documentele necesare avizării și aprobării punerii pe piață a respectivelor medicamente ce au făcut obiectul studiului clinic.
Medicii incluși în derularea de studii clinice ar fi falsificat întreaga documentație de evaluare a pacienților — subiecți, fie prin falsificarea consimțământului de participare la studiu acordat de către pacient sau de către aparținătorii acestuia, fie prin consemnarea în fișele de evaluare sau foile de observații a unor aspecte false referitoare la diagnostic, starea de sănătate a pacienților, tratamentul urmat și efectele acestuia, se precizează într-un comunicat al IGPR.
Andrei Huțanu/Alina Nechita