România a fost premiată pentru lupta împotriva fumatului
România a fost premiată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru lupta împotriva fumatului. Ţara noastră a obţinut două din cele patru premii acordate Regiunii Europene pentru eforturile şi rezultatele obţinute în adoptarea legislaţiei de interzicere a fumatului în spaţiile publice închise.

Articol editat de , 31 mai 2016, 12:39
Prezent la ceremonia de premiere a fost şi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a atras atenţia – cu ocazia Zilei Mondiale fără tutun, că fumatul pasiv ucide de trei ori mai mulţi oameni decât toate accidentele de circulaţie. Potrivit statisticilor, anual 40.000 de români mor din cauza fumatului, iar 5.000 dintre ei sunt fumători pasivi.
Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, profesor doctor Florin Mihălţan susţine că efectele legii antifumat se vor observa peste un an:
Multe ţări din Europa au constatat deja, Italia, Franţa, Turcia, Ungaria, au scăzut numărul de internări prin infarct miocardic, prin accidente vasculare, cu 16-17% , a scăzut numărul de crize de astm la momentul internării cu cel puţin 18 %, iar impactul este masiv din punct de vedere al economiilor la bugetul de stat. Într-o ţară ca a noastră, cu un buget drămuit, cred că o lege de acest gen este binevenită şi este o piatră unghiulară pentru dezvoltarea acestor elemente care ţin de o profilaxie reală.
Ziua Mondială fără Tutun se serbează, în fiecare an pe 31 mai – fiind iniţiată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în anul 1987.
La Satu Mare, Crucea Roşie se implică în organizarea de activităţi dedicate Zilei Mondiale fără Tutun. De la ora 15:00, cu sprijinul voluntarilor, se va desfăşura un marş, prin intermediul căruia se doreşte sensibilizarea sătmărenilor asupra efectelor nocive ale fumatului.
Radio România Actualităţi
Ascultă Radio Cluj online AICI: