Brâncuşi e al meu?
Articol editat de , 1 iunie 2016, 06:00
Statul român doreşte să achiziţioneze sculptura „Cuminţenia pământului” a lui Constantin Brâncuşi cu ajutorul contribuţiei cetăţenilor. Dacă până în toamnă se va strânge suma necesară, de 6 milioane de euro, sculptura va fi expusă într-un muzeu din România. Dacă nu, cei care au contribuit îşi vor primi banii înapoi, iar lucrarea ar putea să nu mai fie văzută niciodată într-un spaţiu public.
”Cuminţenia pământului” a fost realizată în anul 1907, şi aparţine patrimoniului cultural naţional, în categoria Tezaur. Preţul negociat cu proprietarii sculpturii este de 11 milioane de euro. Guvernul va da 5 milioane de euro şi încearcă să strângă restul banilor prin subscripţie publică.
Pe site-ul brancusiealmeu.ro apar toate informaţiile legate de campania de strângere a banilor. În data de 1 şi în data de 15 a fiecărei luni va fi făcută publică suma colectată până în momentul respectiv.
Am încercat să aflăm, pe stradă, cum văd clujenii această campanie.
“Nu ştiu, nu am auzit de ea.”
“Având în vedere contribuţia ministrului culturii, modică, de 100 de euro, mă gândesc să vorbesc cu soţia şi să o conving să contribuim şi noi, la nivelul nostru, nu la nivel de rang ministerial, cu 5 euro, pentru păstrarea acestui monumnet în ţară.”
“Probabil că se pot da banii în altă parte, unde e mai multă nevoie de ei, decât la o statuie.”
“Bineînţeles că-i un lucru bun să se strângă bani de la oameni, că e o valoare.” Dumneavoastră veţi contribui? “Numa’ să iau pensia!”
„Normal, fiecare român ar trebui să doneze o sumă de bani, pentru un artist aşa de mare. Ginerele meu a donat, pentru toată familia. Nu ne-a spus cât, dar a zis că suntem şi noi membri fondatori ai donării banilor către Brâncuşi.”
Pentru ca sculptura lui Brâncuşi să rămână poporului român, editorul şi poetul Vasile George Dâncu a donat premiul pe care Uniunea Scriitorilor din România – filiala Cluj i l-a acordat recent, pentru volumul de poezie “Universul Mama”. El spune că suma nu e mare [deşi e vorba de 500 de lei – n.r.], şi că intenţionează să organizeze şi alte acţiuni de susţinere a campaniei, împreună cu colegii de la Editura Şcoala Ardeleană, cu colaboratorii şi cu familia.
“Sper să nu repetăm ceea ce am făcut în România comunistă, când Brâncuşi, ajuns la capătul vieţii, a vrut să doneze atelierul lui, lucrările pe care le avea în atelierul de la Paris, iar guvernul comunist de atunci a refuzat această donaţie, spunând că lucrările lui sunt mai slabe decât ale unui ţăran neinstruit. Brancuşi e un mare sculptor şi e simbolul spiritualităţii noastre româneşti. Această Cuminţenie a Pământului ne caracterizează ca naţie. Noi n-am făcut mare lucru în istorie, am fost cuminţi, dar cred că am rezistat prin această cuminţenie… E un simbol al românităţii, această statuie, precum şi lucrurile pe care le-a realizat Brâncuşi în arta sa.” (Vasile George Dâncu)
Ioana Bindea