Choco Junior, poveşti dulci în centrul Clujului
Ciocolată belgiană de toate felurile: clasică sau cu fructe, adică frumos colorată în roz, verde, galben sau portocaliu, în toate formele: de la iepuraşi, ursuleţi, hipopotami sau brioşe, pe băţ sau nu, şi până la coliere sau piese de lego, căpşuni trase în ciocolată, îngheţată cu arome surprinzătoare, cum ar fi cea de soc, şi sucuri naturale, dar şi baloane, şorţuri, cărţi de colorat sau vouchere cadou, plus o premieră: ciocolata fără zahăr, toate acestea le-am vazut (şi pe unele şi gustat) ieri la Festivalul ciocolatei Choco Junior, la Casino–Centrul pentru Cultură Urbană Cluj.
Articol editat de Carmen Sas, 1 iunie 2016, 13:39 / actualizat: 3 iunie 2016, 10:43
Cui i-a venit ideea? Doamnei Adriana Rotar, administrator al laboratorului de cofetărie Friandise, care a organizat această a doua ediţie a festivalului dulce pentru copii.
Rep.: Să facem o scurtă recapitulare: copii veseli avem, părinţi nu ştim cât de încântaţi, încă, avem, ciocolată avem, îngheţată avem, ce ne lipseşte?
Adriana Rotar: Păi cred că nu ne lipseşte nimic, pentru că avem inclusiv un filmuleţ despre istoria ciocolatei pus la dispoziţie de furnizorul nostru de ciocolată belgiană. Folosim numai ingrediente naturale, adică ciocolată fără înlocuitori de unt de cacao, produsele sunt pe bază de suc sau pulpă de fructe, frişcă naturală şi unde e cazul ciocolată belgiană. În funcţie de vârstă, fetiţele şi băieţeii pot să se joace cu lego, Galeria cu idei, partenerul nostru, le-a pus la dispoziţie piesele de lego, apoi mai avem un alt atelier unde copiii desenează cum văd ei tableta de ciocolată, mai ales că astăzi noi lansăm ciocolata fără zahăr.
Rep.: Cum e ciocolata fără zahăr? Că dacă ar exista şi ciocolata fără ciocolată, mai că ne-ar tenta şi pe noi, adulţii. 🙂
Adriana Rotar: Ei, nu trebuie să ne temem. Atâta timp cât folosim produse naturale, organismul le recunoaşte şi le metabolizează şi nu există riscul de a se depozita. Dar să revenim la ateliere: pentru copiii între 6 şi 14 ani avem atelierul de ciocolată, în care copiii vor face chocopop-uri, care sunt un fel de lolipop de ciocolată. Vor avea la dispoziţie ciocolată colorată, vor trebui să umple formele, să le pună beţişoare, să le pună la rece să se întărească ciocolata şi după aceea să le ambaleze. Scopul nostru este pur şi simplu educativ: vrem să-i învăţăm să aleagă înţelept, de aceea ne-am şi ales ca mascotă bufniţa, să aleagă produse sănătoase, pentru că de aici din copilărie porneşte totul.
Rep.: Cum te cheamă?
Bogdan: Bogdan.
Rep.: Şi ce-ai făcut tu acolo?
Bogdan: Un leu şi un hipopotam.
Rep.: Dar de ce ai tu mănuşi?
Bogdan: Să nu mă murdăresc pe mâni.
Rep.: Şi cu ce te murdăreşti, dacă te murdăreşti?
Bogdan: Cu glazură?
Rep.: Nu e ciocolată, cumva?
Bogdan: Ba da.
Rep.: Şi după ce se va întări, ce-o să faci cu ea?
Bogdan: Evident că o mănânc.
Rep: Cum te cheamă, domnişoară?
Sara: Sara.
Rep.: Şi ce te-a atras aici? Ciocolata aceea galbenă?
Sara: Da, şi celelalte activităţi. Mi-au plăcut formele de brioşe, aşa că în ele am turnat ciocolata şi probabil le voi mânca.
Rep: Spune-i cum te cheamă şi ce faci tu aici.
Edi: Edi mă cheamă şi mă joc cu sabia. Clovnul mi-a făcut-o şi-i sabia tronului şi e din fier.
(n.r.: şi ca să nu faceţi cu inima, să ştiţi că era o sabie făcută dintr-un balon, dar imaginaţia copiilor ştiţi cât e de zburdalnică. 🙂
David: Eu sunt David şi am construit numai partea asta. Să nu cumva să distrugi!
Rep.: Şi astea sunt…?
David: Lego şi ăsta îi un rond.
Rep.: Şi o să mergi şi la ciocolată?
David: Cred că nu.
Rep.: Dar de mâncat ciocolată ai să manânci?
David: Cred că…. este îngheţată?
Rep.: Cred că este.
David: Eu îngheţată o să mănânc.
Beatrice: Eu sunt Beatrice şi am desenat un roboţel.
Rep.: Şi ce-o să facă roboţelul tău?
Beatrice: O să împrăştie ciocolată la copii.
Rep.: Tu ce desenezi aici?
AnaMaria: Un ghiveci cu flori de ciocolată. Dar nu ma întrebaţi cum mă cheamă?
Rep.: Ba da. Cum te cheamă?
AnaMaria: AnaMaria.
Rep.: AnaMaria, de ce ghiveciul tău scoate limba?
AnaMaria: Că-i place foarte mult ciocolata.
Rep.: Bună, tinere. Cum te cheamă?
Bogdan: Bogdan(n.r.: e alt Bogdan)
Rep.: De unde ai făcut rost de ciocolată, deja?
Bogdan: Mi-o cumpărat bunicu’ de-acolo, du-te şi ia-ţi şi tu.
Rep.: Pe tine cum te cheamă, frumoaso?
Alinta: Alinta.
Rep: Tu ce faci aici?
Alinta: Construiesc o rachetă şi o staţie pentru rachete.
Rep.: Şi la ciocolată când ajungi? Sau vrei îngheţată?
Alinta: Mmmmm…
Cam aşa mi-am petrecut după-amiaza de ieri (n.n. marţi, 31 mai) şi recunosc, dar să nu mai ziceţi nimănui, că m-am distrat grozav cu puştii. Şi n-o să vă zic cum e ciocolata fărăr zahăr, pentru că dacă nu am găsit ciocolată fără ciocolată, m-am limitat la îngheţată. 🙂
S-a distrat pentru voi, Anca Manuela Mureşan.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI.