Ascultă Radio România Cluj Live

Reţetele tradiţionale ale unor alimente, „denaturate foarte grav”

În ultimii doi ani, produsele alimentare nu mai respectă reţetele tradiţionale, conform unor studii ale Asociaţiei ProConsumator.

Reţetele tradiţionale ale unor alimente, „denaturate foarte grav”

Articol editat de Camelia Velțan, 1 iunie 2016, 18:39

Acestea se referă la pâine, iaurt, mezeluri, conserve de carne, cozonaci şi îngheţată, a declarat pentru Radio România Actualităţi, preşedintele asociaţiei, profesor universitar doctor Costel Stanciu:

Multe reţete au fost denaturate cu efecte foarte grave. De exemplu, se foloseşte frecvent monoglutamatul de sodiu, acesta este un intensificator de gust şi aromă şi este responsabil de blocarea Vitaminei B6, care la rândul ei este responsabilă de formarea anticorpilor. Deci, în felul acesta, sistemul imunitar se vulnerabilizează şi în felul acesta apar bolile. Caragenanul, un agent de îngroşare, folosit frecvent în multe reţete, este responsabil de apariţia cancerului colorectal şi în felul acesta ne explicăm şi incidenţa mare a cancerelor.

Costel Stanciu a adăugat că, în opinia sa, Ministerul Agriculturii ar trebui să interzică folosirea anumitor substanţe în reţetele produselor alimentare.

 

Radio România Actualităţi

 

Ascultă Radio Cluj online AICI:

Motociclist lovit de fulger
Social marți, 22 aprilie 2025, 11:18

Motociclist lovit de fulger

Un motociclist a intrat în stop cardio-respirator după ce a fost lovit de un fulger, luni, 21 aprilie, în timp ce se afla pe un drum judeţean de...

Motociclist lovit de fulger
Parolele lungi nu garantează siguranţa online
Social marți, 22 aprilie 2025, 11:10

Parolele lungi nu garantează siguranţa online

Instituţia spune că în loc să fie lungi, parolele pe internet trebuie să fie complexe, unice pentru fiecare cont şi preferabil gestionate cu...

Parolele lungi nu garantează siguranţa online
22 aprilie – Ziua Pământului
Social marți, 22 aprilie 2025, 10:07

22 aprilie – Ziua Pământului

Această zi a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1970, în Statele Unite, la inițiativa senatorului Gaylord Nelson. De atunci, a...

22 aprilie – Ziua Pământului
Scurtmetrajul unui orădean, singura producție românească selectată la Cannes 2025
Social luni, 21 aprilie 2025, 11:10

Scurtmetrajul unui orădean, singura producție românească selectată la Cannes 2025

Scurtmetrajul unui orădean, singura producție românească selectată la Festivalul de Film de la Cannes 2025   Scurtmetrajul...

Scurtmetrajul unui orădean, singura producție românească selectată la Cannes 2025
Social luni, 21 aprilie 2025, 00:00

Se redeschide Cetatea Țărănească din Saschiz

Cetatea Țărănească sau Cetatea de Refugiu din comună, construită în secolul al XIV-lea, va fi deschisă oficial pentru vizitare începând cu...

Se redeschide Cetatea Țărănească din Saschiz
Social luni, 21 aprilie 2025, 00:00

Stropitul în Lunea Paştelui

Tradiţia spune că o fată rămasă nestropită în a doua zi de Paşti va rămâne urâtă şi va avea ghinion tot anul.   Una din credinţele...

Stropitul în Lunea Paştelui
Social luni, 21 aprilie 2025, 00:00

Tradiţii în a doua zi de Paşti!

Dacă prima zi de Paşti se obişnuieşte să o petrecem acasă, alături de familia restrânsă, în a doua zi de sărbătoare, se obișnuiește ca...

Tradiţii în a doua zi de Paşti!
Social luni, 21 aprilie 2025, 00:00

Începe Săptămâna Luminată

  Astăzi începe Săptămâna Luminată, adică săptămâna care urmează Învierii Domnului.   La începuturi, Botezul era savârşit...

Începe Săptămâna Luminată