Palatul Mikes se reîntoarce în sec. XIX
Una dintre cele mai vechi clădiri din Piaţa Muzeului va fi restaurată de actualii ei proprietari. În secolul al XIX-lea, acolo a funcţionat Spitalul de Naşteri al Clujului. Palatul Mikes, construit la sfârşitul secolului al XVII-lea, a cunoscut, conform istoricului Vladimir Bogosavlievici, trei faze arhitecturale.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 2 iunie 2016, 08:00 / actualizat: 2 iunie 2016, 9:06
Construcţia are o fază prebarocă, are o fază barocă la sfârşitul secolului XVIII – începutul secolului XIX. În acea vreme, chiar deasupra intrării, clădirea avea un balcon, susţinut de nişte pilaştri. Acel balcon acum nu mai este. În jurul anului 1870 este dărâmat balconul şi a fost construită faţada pe care o vedem şi astăzi. Aceasta este faza eclectică. Spital de naşteri a devenit după ce funcţia sa de închiriere a unor apartamente nu a mai fost rentabilă. Casa avea apartamentul numărul 5, unde era reşedinţa conţilor Mikes, avea anexe unde era bucătăria, spaţiile servitorilor şi avea camere de închiriat. Şi ei aveau scopul de producere a banilor. Şi dacă a fost mai rentabil să închirieze unui spital, au făcut acest lucru. (Vladimir Bogosavlievici)
Palatul Mikes se numără printre puţinele clădiri istorice din municipiu la care proprietarii săi au început lucrări de restaurare. Purtătorul de cuvânt al primăriei Cluj Napoca, Oana Buzatu, arată că imobilul va fi restaurat în stil baroc şi, la finalizarea lucrărilor, îşi va recăpăta aspectul pe care îl avea la începutul secolului al XIX-lea.
Prin avizul pe care l-a dat, Comisia Zonală de Protecţie a Monumentelor a obligat proprietarii să refacă faţada imobilului în forma în care clădirea arăta în secolul XIX, lucru care presupune inclusiv revenirea la stilul baroc. Pentru reconstrucţia balconului şi a coloanelor de susţinere, primăria le-a concesionat proprietarilor o suprafaţă de 10 metri pătraţi aflată chiar în faţa acestei clădiri istorice. (Oana Buzatu)
Clădirea, aflată în Piaţă Muzeului la numărul 4, a fost construită de familia Mikes. Membrii ei erau unii dintre cei mai bogaţi locuitori ai Clujului. Istoricul Vladimir Bogosavlievici povesteşte că palatul a ajuns la mărimea actuală datorită lui Janos Mikes care, la începutul secolului al XIX-lea, făcea parte din Guvernul Transilvaniei.
„Familia Mikes era originară din zona Trei Scaune şi a deţinut o serie de funcţii în Guberniul Transilvaniei între anii 1680 şi 1867. Cel care a mărit Palatul, dându-i dimensiunea pe care o are şi astăzi, a fost Janos Mikes, care avea şi funcţia de consilier gubernial. El avea o potenţă financiară ieşită din comun pentru acele vremuri. Pentru că trebuia să ai o avere substanţială ca să construieşti un asemenea palat.” (Vladimir Bogosavlievici)
Mihai Miclăuş
Ascultă Radio Cluj online AICI: