Sophia Loren este la Cluj! Da, incredibil de frumoasă.
Ăsta e primul gând care-mi vine în minte, dacă vreau să răspund la întrebarea: cum e.
Da, incredibil de frumoasă.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 3 iunie 2016, 10:14 / actualizat: 3 iunie 2016, 21:24
Arată splendid, dat fiind că are aproape 82 de ani. Subţire, fragilă, îmbrăcată într-un taior negru elegant, cu o cruce şi un lanţ de perle la gât.
Deşi iniţial se anunţase că nu va sta mai mult de 30 de minute, conferinţa de presă a durat aproape o oră.
Sophia Loren a vorbit despre cariera sa, despre faptul că a ajuns să aibă succes pentru că a muncit enorm, cele două statuete Oscar pe care le are în palmares nu au căzut din cer, ci le-a câştigat cu eforturi incredibile.
Spune că nu a urmat niciodată cursuri de actorie. Când a ajuns pentru prima dată la Hollywood, în anii 50, a văzut că marile vedete ale vremii, spre exemplu Marylin Monroe, făceau cursuri peste cursuri.
Ea a luat decizia să nu le urmeze exemplul, spunând că s-a temut că o şcoală ar putea să-i estompeze trăsăturile naturale care au făcut-o atât de specială.
A vorbit despre Marcello Mastroianni, spunând că a fost cel mai grozav partener profesional al său, au colaborat peste 20 de ani, toate filmele pe care le-au făcut împreună s-au bucurat de un succes imens şi i-a legat mereu o foarte caldă prietenie. Îl regretă şi acum şi i-ar plăcea ca Marcello să mai fie printre noi.
A vorbit şi despre mariajul său foarte îndelungat cu Carlo Ponti, pe care l-a cunoscut pe când avea doar 16 ani. La acea vreme, din păcate el era căsătorit şi avea copii, iar ea avea mai degrabă nevoie de un tată decât de un soţ. Au fost căsătoriţi vreme de peste 40 de ani şi nu a reuşit niciodată să se împace cu ideea că el nu mai este.
Carlo Ponti a murit în 2007, la vârsta de 95 de ani.
Am întrebat-o când şi-a dat seama că a devenit una dintre cele mai mari staruri ale cinematografiei mondiale.
A răspuns plină de modestie că nici acum nu realizează asta, că nici când a primit Oscarul nu s-a gândit că este o celebritate şi dacă ar fi gândit aşa n-ar fi reuşit să aibă o carieră atât de îndelungată.
Sophia Loren a spus că se bucură mult să fie la Cluj şi a refuzat să răspundă tranşant la întrebări de genul: ce părere aveţi despre condiţia femeii în cinematografia actuală.
Mi-a lăsat o impresie extraordinară, de om simplu, modest, cu umor, care ştie ce este cu adevărat important în viaţă şi care trăieşte zâmbind.
Doina Borgovan
Preşedintele TIFF, Tudor Giurgiu, a mărturisit că a visat să o aducă la Cluj încă de la prima ediție de TIFF. Şi iată că după 15 ani visul a prins realitate.
Este una dintre cele mai cunoscute actriţe din lume, un adevărat sex-simbol al anilor ’50-’70.
A participat in 1950 la Miss Italia, unde a câștigat titlul de Miss Eleganza, titlu creat special pentru ea.
A început cu roluri mărunte care puneau accent pe calitățile estetice, dar este una dintre combinațiile rare între talent și frumusețe.
Apariția pe coperta celebrei reviste Life Magazine, în 1955, marchează începutul carierei internaționale, începe să joace și în producții americane.
Celebritatea i-a fost uşor umbrită de un scandal, în 1982, când a fost acuzată de evaziune fiscală și închisă timp de 17 zile în penitenciarul din Caserta.
Ulterior, responsabilitatea a fost atribuită impresarului său.
Deşi avea peste 70 de ani, în anul 2007 a pozat pentru renumitul Calendar Pirelli. În luna septembrie împlineşte 82 de ani.
Are o carieră îndelungată, recompensată şi cu multe premii.
A cîștigat 5 Globuri de aur, două Oscaruri, unul pentru întreaga carieră, celălalt pentru rolul din La ciociara, din 1960, regizat de Vittorio DeSica, rol răsplătit și cu un premiu Bafta.
Tot un film al lui DeSica vedem vineri seara la Cluj, proiecţie specială în onoarea ei: Matrimonio all’italiana/Căsătorie în stil italian, din 1964, în care Sophia Loren joacă alături de Marcello Mastroiani.
Este programat la Casa de Cultură a Studenţilor de la ora 18.30.
Vineri continuă zilele filmului românesc şi vă recomand Afacerea est, r. Igor Cobileanski, la cinema Florin Piersic, de la ora 17.
Sărăcia şi lipsa de perspective determină doi bărbaţi să înceapă o epuizantă călătorie în căutarea banilor necesari pentru a-și îndeplini visurile.
Afacerea Est este un film ataşant, tragic şi totuşi comic, despre cât de absurdă şi sarcastică poate fi viaţa. 57 de locații de filmare, 87 decoruri, o motoretă Carpați, un furt în trenul de noapte și găini vaccinate împotriva gripei aviare construiesc comedia neagră plină de haz a lui Cobileanski, pe care nu trebuie s-o ratați
Echipa filmului Sierranevada, în frunte cu regizorul Cristi Puiu, vine la Cluj direct de la Cannes şi se întâlneşte cu publicul de la ora 17 la TIFF Lounge.
În piaţa Unirii vedem de la ora 21.45 Mad Max-Drumul Furiei, recompensat cu mai multe premii la ediţia din acest an a Oscarurilor: cel mai bun montaj, cele mai bune costume, cea mai bună scenografie.
Amatorii de muzică şi concerte pot alege în această seară din programul TIFF Urania Palace, unde are concert trupa de rock alternativ Urma.
Anca Mureşan Bota