Noaptea Privighetorilor în Grădina Botanică
Articol editat de , 4 iunie 2016, 06:00
Amânată din cauza vremii, a patra ediţie a evenimentului Noaptea Privighetorilor, organizat de Biroul din Cluj al Societăţii Ornitologice Române, va avea loc sâmbătă, 4 iunie, începând cu ora 18.30, în Grădina Botanică. Prognoza meteo nu arată atât de rău ca în restul zilelor, iar organizatorii şi voluntarii sunt entuziaşti şi spun că, de data aceasta, vremea nu îi va mai opri să ducă evenimentul la bun sfârşit.
Chiar dacă, de câţiva ani, privighetorile s-au mutat din Grădina Botanică în zone care, nu se ştie din ce motive, le convin mai mult, organizatorii privesc Noaptea Privighetorilor ca pe o ocazie de a sensibiliza publicul cu privire la natură şi la păsările Clujului.
“Spre deosebire de ceea ce crede majoritatea publicului, păsările cântă în prioada de curtare. Cântecul frumos, melodios, pe care noi îl apreciem şi care a inspirat o serie de compozitori este cântecul pe care îl folosesc doar în perioada de curtare şi e un exerciţiu care cere foarte mare energie. Nu fac cu plăcere acest lucru, nu e ceva ce îşi doresc să facă, e un consum foarte mare de energie, cu cât cântă mai frumos, mai variat, cu atât este considerat de către femelă un partener mai de dorit şi mai serios. Mai au şi alt fel de cântece, de alarmă şi altele de genul acesta, dar ceea ce noi apreciem, cântecele melodioase sunt doar cele din perioada de formare a cuplului, din primăvară.” (Teodora Domşa, biolog, coordonator de proiect, Societatea Ornitologică Română, Biroul Teritorial Cluj)
Biroul clujean al Societăţii Ornitologice lucrează în prezent la monitorizarea păsărilor din oraş, activitate care se va finaliza şi cu un atlas al păsărilor Clujului. În ultima vreme, biologii au observat privighetorile la periferia oraşului, în zona liniilor de cale ferată şi în zona lacurilor neamenajate din cartierul Gheorgheni.
Reţeta de succes a Nopţii Privighetorilor e aceeaşi. Pe una din aleile de la intrarea Grădinii Botanice, participanţii vor putea admira o expoziţie fotografică cu păsări sălbatice din România. Turul ornitologic ghidat, care va începe la ora 18.30, va fi urmat, de la ora 19.30, de un concert de muzică clasică, în zona grădinii romane din Grădina Botanică, vizavi de serele mari.
În program: Vivaldi, Dvořák, Haydn, Bach, Beethoven. Aşa cum spun organizatorii, un duel între muzicienii din păduri şi cei din oraşe: păsări cântătoare contra solişti şi interpreţi de muzică clasică.
Programul concertului:
Bach – Invențiune la 2 voci
Beethoven – Sonata pentru vioară și pian nr. 5 în Fa major, Op. 24 Primăvara
Beethoven – Sonata pentru vioară și pian nr. 6 în La major, Op. 30
Vivaldi – Anotimpurile – Primăvara, cvartet de coarde
Dvořák – Cvartetul de coarde nr. 12 în Fa major, Op.26 „American”
Haydn – Cvartetul de coarde nr. 3, Op.33 „The Bird”
Vor cânta Szentkúti Anna, Demény Renáta, Sonia Vulturar, Diószegi Benjámin, Gratiella Aranyosi, Nicolae Boboia.
Participarea la Noaptea Privighetorilor e gratuită, dar biletul de intrare în Grădina Botanică costă 6 lei, 3 lei cu reducere.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Cluj-Napoca. Sponsorii evenimentului sunt Torockói, Nachbil, Tamás Bistro, Lunch Box, KMDSZ, Cluj.com, Casino, Grădina Botanică – UBB.
Următorul eveniment organizat la Cluj de de Societatea Ornitologică Română va avea loc sâmbătă, 11 iunie 2016, când copiii sunt aşteptaţi la O zi cu păsări în Muzeul Satului.
Ioana Bindea