Ascultă Radio România Cluj Live

Ultimul weekend de TIFF: Sophia Loren, British Sea Power și experiențe virtuale

Nu ne place, dar se cam apropie finalul. Este ultimul weekend de TIFF și încercăm să profităm din plin.
Momentul de maxim interes are loc deseară de la ora 21.45 la Teatrul Național. Aflăm câștigătorii și asistăm, în decor festiv, la decernarea premiilor. Biletele sunt deja epuizate.

Ultimul weekend de TIFF: Sophia Loren, British Sea Power și experiențe virtuale

Articol editat de DSRNetworkAdmin, 4 iunie 2016, 10:20 / actualizat: 6 iunie 2016, 9:25

Sophia Loren va primi în această seară pe scena Teatrului Național din Cluj premiul pentru întreaga carieră, în cadrul galei de închidere a Festivalului Internațional de Film Transilvania.
În prezența unui public entuziast și numeros care a umplut pînă la refuz Casa de Cultură a Studenților, celebra actriță italiană a fost prezentă seara trecută la proiecția filmului Căsătorie în stil italian, adus la TIFF în variantă restaurată la calitate 4K.

La aproape 82 de ani, Sophia Loren este la fel de frumoasă, naturală, elegantă și încântătoare ca acum 50 de ani, când a demonstrat tuturor că este una dintre marile actrițe ale secolului 20, o combinație rară de talent și calități estetice. Publicul a primit-o cu căldură, i-a strigat ”sei belissima” și, cu toate că a mulțumit și s-a adresat celor prezenți în engleză, la rugămintea celor din sală a vorbit în cele din urmă în italiană.

Carmen Galin, care a împlinit anul acesta 70 de ani, va fi distinsă cu Premiul de Excelență în cadrul ceremoniei. Spectatorii TIFF vor avea, de asemenea, ocazia să o (re)vadă într-unul dintre cele mai renumite roluri ale sale, în Faleze de nisip (1982), regizat de Dan Pița, alături de Victor Rebengiuc, Marin Moraru și Gheorghe Visu. Proiecția specială de la TIFF, în prezența lui Carmen Galin, va avea loc sâmbătă, ora 15.00, la Cinema Victoria.
Apărut în 1982, filmul îi are în distribuţie pe Victor Rebengiuc, Marin Moraru şi Oana Pellea. Total atipic pentru perioada comunistă, filmul Faleze de nisip a şi fost scos din cinematografe la doar două zile de la lansare.
Tot un premiu de excelență va primi și actrița Luiza Orosz.

Renumitul producător Iain Smith va susține un masterclass cu intrare liberă sâmbătă, de la ora 16.00, în spațiul TIFF Lounge din Piața Unirii. El va primi Premiul Special pentru Contribuția adusă Cinematografiei la gala de închidere de sâmbătă, 4 iunie, la Teatrul Național din Cluj.
Născut în Glasgow, Scoția, Iain Smith (n. 1949) a absolvit London Film School și a colaborat de-a lungul anilor cu marile studiouri de la Hollywood – Warner Bros., Universal Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox, Miramax – și cu regizori precum Ridley Scott, Oliver Stone, George Miller, Darren Aronofsky, Stephen Frears, Luc Besson, Roland Joffe. În 2005 a fost recompensat cu Premiul BAFTA pentru Outstanding Achievement in Film, în 2008 a fost decorat cu Ordinul de Ofițer al Imperiului Britanic, iar trei ani mai târziu a fost numit la conducerea British Film Commission.
Deține compania Applecross Productions încă din 1987 și a fost producător, co-producător sau producător executiv pentru zeci de filme, de la Hearts of Fire, cu Bob Dylan, și Mary Reilly (r. Stephen Frears), cu Julia Roberts și John Malkovich, la producții cu bugete mari de la Hollywood caMad Max: Drumul Furiei (r. George Miller), cu Tom Hardy și Charlize Theron, Wanted (r. Timur Bekmambetov), cu Angelina Jolie, Fântâna (r. Darren Aronofsky), în care protogoniști sunt Hugh Jackman și Rachel Weisz, Copiii tatălui (r. Alfonso Cuaron), Alexander (r. Oliver Stone), Cold Mountain (r. Anthony Minghella), pentru care Jude Law, Nicole Kidman și Renée Zellweger au filmat în România, la începutul anilor 2000, Planeta Maimuțelor (r. Tim Burton), Șapte ani în Tibet(r. Jean-Jacques Annaud), cu Brad Pitt pe afiș, Al cincilea element (r. Luc Besson), cu Bruce Willis, Milla Jovovich și Gary Oldman, sau Misiunea (r. Roland Joffe), în care Robert de Niro și Jeremy Irons au roluri principale.

Din programul serii de sâmbătă, reţinem şi concertul de la Casa de cultură a studenţilor, susţinut de trupa britanică British Sea Power. Fondată la începutul anilor 2000, trupa de rock alternativ a fost numită cea mai bună trupă britanică a momentului. Ei vor acompania live filmul From the sea to the land beyond. Cine-concertul are loc la ora 19.30.

Și Mădălina Ghenea vine la TIFF. Comparată de presa italiană cu Sophia Loren, ea îi va înmâna premiul la Gala de închidere. În cinstea româncei, sâmbătă, la Casa de Cultură a Studenților, cu începere de la ora 14 are loc proiecția special a filmului La Giovinezza/Tinerețe, în care Mădălina Ghenea apare în distribuție alături de renumitul Michael Caine.

Ultimul week-end de festival cuprinde un program interesant şi pentru copii. În curtea Muzeului de artă au loc astăzi şi mâine ateliere de desen ilustrativ, susţinute de desenatorul Adrian Barbu. De asemenea, vor fi lecţii de cinema, astăzi cu directorul de imagine Tudor Lucaciu, iar mâine cu actorii Dorian Boguţă, Dragoş Bucur şi Alexandru Papadopol.

Festivalul Internațional de Film Transilvania ne propune și experiențe virtuale inedite. ESCAPE, Between the Limits, un film interactiv care implică realitatea virtuală 360°, va putea fi vizionat și experimentat sîmbătă și duminică, în zona TIFF Lounge din Piața Unirii, începând cu ora 10.00 și până la 21.45.
Sub pretextul evadării din cotidian, 7 tineri sunt ademeniți în mijlocul unui Reality Show extrem în care capcanele sunt adevărate și trebuie să găsească soluții contra cronometru. Din distribuție fac parte actorii Florin Piersic Jr., Paul Ipate, Pavel Ulici, Michaela Prosan, Anghel Damian, Alex Călin și Oana Nedelcu.
Regizorul filmului este Millo Simulov, un artist căruia îi place să inoveze și este cunoscut pentru Hello Kitty și Kiddo, primul film interactiv din România.

De neratat din programul de duminică: la Cinema Victoria de la ora 17:30 va fi proiectat filmul câştigător al premiului publicului, iar la de ora 20, filmul câştigător al Trofeului Transilvania.

În Piaţa Unirii, de la ora 21:45 va avea loc închiderea oficială, cu proiecţia filmului Belgica, recompensat cu premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul independent Sundance.

Anca Mureșan Bota

Incredibila poveste a lui Andrei
Diverse marți, 19 noiembrie 2024, 00:00

Incredibila poveste a lui Andrei

Andrei, un român în vârstă de 36 de ani, care deține o pescărie renumită în Roma, capitala Italiei, a ajuns în atenția presei locale după...

Incredibila poveste a lui Andrei
Recomandări pentru o piele sănătoasă şi hidratată în sezonul rece
Diverse luni, 18 noiembrie 2024, 12:00

Recomandări pentru o piele sănătoasă şi hidratată în sezonul rece

În lunile reci, pielea noastră este expusă provocărilor, din cauza temperaturilor scăzute, vântului şi aerului uscat. Pentru a păstra pielea...

Recomandări pentru o piele sănătoasă şi hidratată în sezonul rece
Aeronavă lovită de un glonț, în timp ce se pregătea să decoleze
Diverse luni, 18 noiembrie 2024, 11:36

Aeronavă lovită de un glonț, în timp ce se pregătea să decoleze

O aeronavă a companiei Southwest Airlines care se pregătea de decolare de pe aeroportul Dallas Love Field a fost lovită de un glonț, incident în...

Aeronavă lovită de un glonț, în timp ce se pregătea să decoleze
1.700 de piese din ceramică chinezească vor fi donate unui muzeu
Diverse luni, 18 noiembrie 2024, 00:00

1.700 de piese din ceramică chinezească vor fi donate unui muzeu

British Museum a anunţat că va primi 1.700 de piese din ceramică chinezească renumite pe plan internaţional, în valoare de circa 1 miliard de...

1.700 de piese din ceramică chinezească vor fi donate unui muzeu
Diverse duminică, 17 noiembrie 2024, 18:00

Descoperire excepțională: cameră funerară celtică de 2.600 de ani

O descoperire arheologică recentă din Germania a entuziasmat cercetătorii din întreaga lume: o cameră funerară celtică perfect conservată,...

Descoperire excepțională: cameră funerară celtică de 2.600 de ani
Diverse duminică, 17 noiembrie 2024, 12:00

Ne culcăm târziu, îmbătrânim mai repede!

Multe persoane obișnuiesc să se culce noaptea târziu, de obicei, la ora 24:00 noaptea, sau chiar 1:00 dimineața, ori mai târziu.   La ce...

Ne culcăm târziu, îmbătrânim mai repede!
Diverse duminică, 17 noiembrie 2024, 10:29

Povestea ananasului – obiect de lux, închiriat cu ora pentru petreceri

Ananasul este astăzi un fruct devenit banal, prezent în toate colţurile lumii, dar între secolele 16 şi 18 avea o valoare comercială atât de...

Povestea ananasului – obiect de lux, închiriat cu ora pentru petreceri
Diverse duminică, 17 noiembrie 2024, 00:00

Un celebru smarald a fost vândut la licitaţie pentru o sumă record

Un smarald de 37 de carate, numit după proprietarul său original, Aga Khan, a fost vândut la licitaţie pentru aproape 9 milioane de dolari,...

Un celebru smarald a fost vândut la licitaţie pentru o sumă record