Ascultă Radio România Cluj Live

Cei mai buni artişti au fost premiaţi la Expo Maraton 2016 [GALERIE FOTO]

Una din cele mai apreciate expoziţii de final de an universitar clujean este Expo Maraton, eveniment organizat de Universitatea de Artă şi Design din Cluj Napoca. Este platforma perfectă unde un tânăr artist, fie că studiază  pictura, grafica, foto-video-procesare, sculptură, arte textile sau ceramică, se poate face remarcat şi în plus, premiat chiar la început de carieră.

Expo Maraton 2016
Foto: Expo Maraton 2016

Articol editat de Carmen Sas, 7 iunie 2016, 15:28

Anul acesta a fost o ediţie mult mai dură faţă de anii precedenţi, susţine unul din organizatorii evenimentului, conf. univ. dr. Anamaria Tomiuc. S-au înscris 50 de artişti dar numai 16 au fost selectaţi. Însă şi premiile au fost pe măsură: călătorii de documentare la Londra şi la Bienala Internaţională de Artă Contemporană de la Liverpool, recompense financiare şi susţinere pentru realizarea expoziţiilor personale.

Selecţia celor care au fost în expoziţie a fost mai dură şi au fost proiecte extrem de variate, interesante şi totodată, calificativ, bune. Ne bucurăm că a fost o ediţie consistentă şi foarte dinamică. (conf. univ. dr. Anamaria Tomiuc)

Jurizarea lucrărilor a ţinut cont atât de voturile publicului prezent la vernisajele săptămânale cât şi de alegerea unui juriu de specialitate. Premiul publicului, pe baza numărului total de voturi, i-a revenit lui Mihai Guleş, secţia pictură, pentru proiectul „Torso”:

 

 

Îmi place foarte mult relaţia între un obiect şi o sculptură pusă într-un context pictural. E un joc, practic, între monumentalitatea pe care ţi-o oferă sculptura şi ceea ce poţi reda într-o pictură. Ceea ce am urmărit a fost ca şi reprezentarea lucrării să fie impresionantă, ca să reiasă acest joc al monumentalităţii. Şi cred că asta este important: ca lucrările să rezoneze cu aşteptările privitorului iar el să ajungă să atingă lucrările, să se creeze o conexiune între lucrare şi suflet. (Mihai Guleş)

Premiul publicului, pe baza mediei generale, a fost primit de tânărul sculptor Barna Gabor, pentru proiectul Step by Step, care prezintă părţi ale corpului uman ce au la bază sculpturile Greciei antice şi ale Renascentismului. Lucrarea face trimitere la ideea că reprezentarea exterioară a fiecăruia dintre noi, oricât de atent şi de dur ar părea construită, ascunde, de fapt, un interior extrem de sensibil, spune Barna Gabor:

 

 

Proiectul meu este o instalaţie interactivă, în care îi invit pe privitori să încerce şi să îşi folosească şi corpul ca să înţeleagă lucrarea. Nu ajunge doar să privească, trebuie să o atingă. Atunci totul capăta un sens. Am folosit saltele şi pavaje în partea de jos a lucrării, care îţi dau iniţial senzaţia că sunt dure dar când omul intră în contact cu lucrarea mea, simte că este altceva. (Barna Gabor)

Juriul de specialitate a premiat proiectul extrem de delicat şi cromatic al pictoriţei Teodora Bogdan, intitulat „Acesta NU este pop-art”, prin care artista a încercat să redea universul de seducţie al controversatei Lolita. Tedora Bogdan:

 

 

Am încercat să folosesc o gamă cromatică foarte veselă şi jucăuşă, să redau subtilităţi ale conceptului prin tehnica folosită. Strict vorbind despre pictură, prăjiturile, acadelele, bananele, unele dintre ele cu altfel de conotaţii decât ne-am gândi la început, cred că au plăcut foarte mult. Mergând mai departe, ca şi concept, oamenii s-au amuzat, au început să şuşotească, au căzut pe gânduri, s-au conectat cu proiectul meu la un alt nivel, nu doar cel prim vizual. (Teodora Bogdan)

Pentru ca maratonul artistic să prindă şi mai mult la public, în premieră anul acesta, organizatorii au adus un mic proiect pilot în interiorul lui: o serie de filme de prezentare a expozanţilor, realizate de către studenţii secţiei foto-video. Un minut de film de prezentare a artistului şi a mediului în care acesta crează sau a tematicii pe care o abordează, spune Gabriela Rostaş, purtător de cuvânt al UAD:

Două din aceste filme au fost şi premiate împreună cu concurenţii Expo Maraton, la festivitatea de premiere. Premiile acestea s-au dat, pe de-o parte, pe baza votului publicului şi mă refer la numărul de vizualizări în mediul virtual şi pe de altă parte un premiu pe baza deciziei juriului format din cadre didactice de la foto video. Câştigători au fost Anca Chiţoran, pentru materialul de prezentare al lui Radu Pandele şi duo-ul Andra Roman/Iuliu Paul Pop pentru filmul de prezentare dedicat expoziţiei Kilyen Eszter.

Un eveniment conex EXPO MARATON 2016 şi pe care trebuie să îl menţionez, este expoziţia de la Muzeul de Artă din Cluj Napoca, dedicată în totalitate foştilor câştigători ai ediţiilor 2011–2015. Lucrările celor 13 artişti rămân pe simezele muzeului până în data de 19 iunie. Iar dacă doriţi să vedeţi lucrările expozanţilor EXPO MARATON 2016, intraţi pe site-ul expomaraton.ro sau pe pagina de Facebook Expo Maraton Cluj UAD.

 

Carmen Sas

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI.

 

 

 

 

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Reportaje miercuri, 6 noiembrie 2024, 11:39

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj

Poluarea cauzată de maşini a devenit o problemă deosebit de gravă care afecteză nu doar mediul înconjurător, ci şi sănătatea oamenilor....

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Reportaje sâmbătă, 2 noiembrie 2024, 11:50

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC

Vineri seara, 1 noiembrie, Narcisa Badea, o tânără de 25 de ani din Salonta, stabilită în Oradea, a electrizat scena de la „Vocea României”...

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Muzeul din bibliotecă | FOTO
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 13:40

Muzeul din bibliotecă | FOTO

Un simplu click poate deschide porțile Muzeului Virtual Emil Isac oferind vizitatorului o mulțime de informații despre viața și opera poetului....

Muzeul din bibliotecă | FOTO
Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 12:16

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei

În septembrie 2024 consumatorii au returnat 15 milioane de ambalaje pe zi, ceea ce însumează o rată de colectare de peste 80% în sistemul...

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje miercuri, 30 octombrie 2024, 11:18

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO

Sere inteligente, roboți care fac curățenie, site-uri care te ajută să-ți găsești un loc de muncă. Acestea sunt doar câteva din ideile pe...

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO
Reportaje marți, 29 octombrie 2024, 13:11

Istoria povestită de Generația Z

În vremurile astea, când internetul a pus stăpânire chiar și pe pasiunile noastre, rar mai auzim de oameni uniți prin preocupări. În urmă cu...

Istoria povestită de Generația Z
Reportaje vineri, 25 octombrie 2024, 11:56

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO

Programul Școala Altfel permite cadrelor didactice să organizeze activități foarte interesante nu doar pentru copii, ci și pentru părințiilor....

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO
Reportaje joi, 24 octombrie 2024, 17:01

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca

Cum arăta agrafa cu care-şi prindea veşmintele o prinţesă barbară, ce standarde ciudate de frumuseţe aveau hunii şi cum încercau...

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca