Ascultă Radio România Cluj Live

O nouă soluție de tratament împotriva cancerului- Imuno-oncologia

Imuno-oncologia schimbă radical optica de tratament asupra cancerului, generând rezultate fără precedent pentru pacienți: îmbunătățirea ratei de supraviețuire pe termen lung și a calității vieții.

O nouă soluție de tratament împotriva cancerului- Imuno-oncologia

Articol editat de DSRNetworkAdmin, 7 iunie 2016, 13:15

Deja recunoscuta drept noua paradigma în tratarea cancerului, tratamentele imuno-oncologice are ca obiective creșterea ratei de supraviețuire, cu 20% și îmbunătațirea calitatii vieții bolnavilor diagnosticati cu cancer.

În 6 iunie, în cadrul Congresului ASCO 2016 București s-au prezentat rezultatele înregistrate cu tratamentul imuno oncologic, în cazul melanomul metastatic, cancerului pulmonar și cancerului renal în stadiu avansate.

Practic, s-au anunțat date științifice noi care vorbesc despre rezultatele revoluționare ale imuno-oncologiei și importanța acesteia în terapia oncologică.

Noua soluție de luptă împotriva cancerului, imuno-oncologia se află în prezent în diferite stadii de cercetare.

Primele rezultate clinice demonstrează că, în special în cazul melanomului, chiar și a melanomului malign metastazat, cu acest nou tip de tratament, speranța de viață a cerscut de la câteva luni, la câțiva ani, iar calitatea vieții pacienților este vizibil îmbunătățită.

În România, încă din vara lui 2016, pacienții diagnosticați cu melanom vor putea avea acces la a doua generație de tratament imuno-oncologic, cu condiția ca Ministerul Sănătății să aprobe subvenționarea tratamentului.

Practic, acest nou tratament este unul revoluționar pentru că folosește puterea sistemul imunitar crescându-i capacitatea de a identifica tumora, celulele canceroase și determinându-l să lupte împotriva ei.

Până acum, în 20% din cazuri de melanom, doar, răspunsurile sunt foarte bune la acest tratament. Practic, optica tratamentului pacientului oncologic este schimbată, iar medicii ar trebui să se obișnuiască să aibă o abordare nouă.

Imuno-terapia are potențialul unei reale schimbări în ceea ce privește tratamentul cancerului, generând așteptări fără precedent pentru bolnavii de cancer: îmbunătățirea ratei de supraviețuire pe termen lung și a calității vieții pacienților care răspund la tratament. (Profesorul Tudor Ciuleanu, medic oncolog, a transmis în direct, de la Chicago)

Așadar, imuno-oncologia porneşte de la premisa că sistemul imun este cel mai puternic şi eficient mecanism prin care organismul recunoaşte şi combate bolile.

Spre deosebire de terapiile tradiţionale care ţintesc direct tumora, medicamentele imuno-oncologice sunt concepute să valorifice capacităţile naturale ale sistemului imun al pacientului.

Cercetările efecutate de medicii oncologi români și americani au demonstrat, până în prezent, că:

-34% dintre pacienții diagnosticați cu melanom metastatic avansat și tratați cu terapie imuno-oncologică ating o rată de supraviețuire de 5 ani, conform studiilor clinice, în condițiile în care rata de supraviețuire la 5 ani în cazul pacienților tratați cu terapii convenționale este de puțin peste 10%.

-29% dintre pacienții diagnosticați cu carcinom renal avansat erau în viață la 4 ani, potrivit rezultatelor studiilor clinice.

-28% dintre pacienții cu cancer pulmonar scuamos care au urmat tratament cu agenți imuno-oncologici au supraviețuit 18 luni, mai mult decât dublu decât rata de supraviețuire oferită de terapia convențională – 13% pacienți, conform studiilor clinice.

-39% este rata de supraviețuire înregistrată la 18 luni de pacienții care au urmat terapie imuno-oncologică versus 23% rata de supraviețuire la 18 luni, în cazul pacienților care au făcut chimioterapie.

Mai rămâne ca tratamentul să obțină sprijin din partea Ministerului Sănătății și să fie subvenționat.
Cancerul este încă o povara sociala si economica, afectand peste 14 milioane de oameni din întreaga lume.

 

Alina Nechita

Fotograful între artă și comercial
Poveștile noastre sâmbătă, 20 august 2016, 06:00

Fotograful între artă și comercial

Radu Constantin Ilea a absolvit Academia de Arte Vizuale “Ioan Andreescu”, secția foto/video/ procesare computerizată a imaginii, la Cluj, în...

Fotograful între artă și comercial
Povești cu împărătese iubite de clujeni [AUDIO]
Poveștile noastre vineri, 19 august 2016, 06:00

Povești cu împărătese iubite de clujeni [AUDIO]

Spunem povești cu împărătese la 700 de ani de atestare a Clujului ca oraș. Împărătesele care au locuit la Cluj sau doar au trecut prin...

Povești cu împărătese iubite de clujeni [AUDIO]
Ziua internațională a pisicii negre
Poveștile noastre miercuri, 17 august 2016, 06:00

Ziua internațională a pisicii negre

Multe superstiții care au în cantrul lor această minunată felină cu blana de culoarea nopții, au „supraviețuit” de-a lungul...

Ziua internațională a pisicii negre
Clujul pentru turiști. Cum arată Clujul pe Trip Advisor
Poveștile noastre marți, 16 august 2016, 06:00

Clujul pentru turiști. Cum arată Clujul pe Trip Advisor

Cluj-Napoca este capitala neoficială a Transilvaniei, şi chiar dacă (probabil!) nu veţi găsi acolo vampiri, în schimb puteţi explora castele,...

Clujul pentru turiști. Cum arată Clujul pe Trip Advisor
Poveștile noastre sâmbătă, 13 august 2016, 06:00

Satele unite ale Maramureşului

Irlandezul Peter Hurley, stabilit de 22 de ani în România, în Maramureș, vă invită la cea de-a șaptea ediție a proiectului Drumul Lung spre...

Satele unite ale Maramureşului
Poveștile noastre vineri, 12 august 2016, 06:00

La ce să fii atent când cumperi o locuință

Când ai în plan o nouă achiziție de locuință ești pus pe fapte mari, se zice. Ideea este, ca atunci când alegi, decizia să să fie cea mai...

La ce să fii atent când cumperi o locuință
Poveștile noastre miercuri, 10 august 2016, 10:14

Spectacolul Perseidelor în noaptea de 12/13 august

Dacă este august, sunt Perseidele. Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre roiurile de meteori activi...

Spectacolul Perseidelor în noaptea de 12/13 august
Poveștile noastre duminică, 31 iulie 2016, 08:34

Corectitudine politică, o eroare cu urmări grave

Nu e voie să zici negri americani ci afro-americani, nu e voie să zici ţigani ci romi, nu e voie să zici handicapaţi (nici măcar oameni cu...

Corectitudine politică, o eroare cu urmări grave