Ascultă Radio România Cluj Live

Alexandru Rotar – Cavalerul glăjar [FOTO]

Disciplină, loialitate, muncă, iubire față de cei care o merită. Stimez oamenii care știu ce înseamnă munca– în felul acesta se defineşte Alexandru Rotar, cel care, cu fiecare obiect pe care îl realizează în atelierul din Târgu Mureş, sau în cel mobil cu care se deplasează prin ţară, demonstrează că este un reprezentant autentic al breslei sticlarilor ardeleni.

Articol editat de , 8 iunie 2016, 06:00

Miniaturile care ies din mâinile lui Alexandru Rotar, realizate la flacără, prin modelarea tuburilor din sticlă, sub privirile uimite ale spectatorilor, sunt unicat.

Născut în urmă cu 58 de ani într-o familie de vechi sticlari din Transilvania, Alexandru Rotar a urmat tradiţia înaintaşilor săi. El vorbeşte cu mândrie despre faptul că străbunicii, bunicii şi părinţii săi au fost urmaşii celor care în anul 1600 prelucrau sticla în prima fabrică din România, în Porumbacu de Sus.

Alexandru Rotar îi numeşte glăjari, după numele breslei care de-a lungul timpului s-a identificat cu cele mai spectaculoase obiecte realizate din sticlă. Copil fiind, a ştiut că va urma tradiţia familiei când a descoperit primele cioburi de sticlă în albia râului Arpaşel:

Când eram copil obişnuiam să umblu pe malurile râului Arpaşel, unde găseam o grămadă de cioburi de sticlă. Le strângeam, le admiram şi am fost atât de fascinat de ele încât am început să mă interesez de la părinţi şi bunici ce înseamnă prelucrarea sticlei. Aşa am aflat că fac parte dintr-o familie în care toate generaţiile până la mine au lucrat în industria prelucrării sticlei. Am aflat că în România au existat pe vremuri foarte multe fabrici de prelucrare a sticlei, iar artizanii noştri în acest domeniu au fost renumiţi în Europa.

Pentru Alexandru Rotar începutul n-a fost uşor, deoarece odată cu trecerea timpului, în România tradiţia prelucrării sticlei a rămas mai mult o amintire. Însă, cu mari sacrificii, el a reuşit. În prezent, este cunoscut în toată ţara pentru minunile pe care le crează, de aceea continuă cu multă pasiune, dar măcinat de regretul că sticlarii tradiţionali adevăraţi sunt tot mai puţini:

Nu mi-e ruşine să spun că am făcut foamea până când am reuşit să-mi procur din străinătate cele necesare prelucrării sticlei. Apoi am început să-mi prelucrez eu sculele necesare pentru anumite faze ale lucrărilor pe care le fac. În felul acesta am ajuns să stăpânesc anumite tehnici de prelucrare şi înnobilare a sticlei, pe care puţini le ştiu. Din păcate, am rămas tot mai puţini în acest domeniu. Mai sunt la Bucureşti doi-trei meşteri artizani, iar în ţară mai există doar câteva făbricuţe în care se prelucrează sticla, dar nici acelea nu lucrează continuu.

Alexandru Rotar este meşter popular cu brevet, iar pentru talentul său ieşit din comun a primit titlul de nobil sticlar al Ordinului Cavalerilor Lup din Târgu Mureş.

Felul în care prelucrează tuburile din sticlă pentru a realiza miniaturile delicate, nu poate fi descris în cuvinte, iar fiecare obiect înseamnă timp, răbdare şi multă muncă:

Aşa cum pot vedea cei care se adună în jurul atelierului mobil cu care colind târgurile meşterilor populari din ţară, eu prelucrez la flacără tuburile şi baghetele din sticlă din care realizez apoi fel de fel de obiecte. Timpul necesar realizării miniaturilor depinde de complexitatea fiecărui obiect, de la 5 la 15-20 de minute. Alte lucrări, de mare amploare, pot să dureze şi câte o lună. Cred că trebuie să fii şi puţin nebun să prelucrezi sticla toată ziua! Dar pentru mine aceasta este sursa de existenţă! Dacă se poate trăi din ceea ce fac eu? Se poate! Dar, aşa cum se întâmplă la noi, cine munceşte cinstit, nu poate să devină bogat de pe urma muncii lui.

Rămas între puţinii continuatori ai unei meserii nobile adusă în România de saşi, în Evul Mediu, Alexandru Rotar este prezent la toate târgurile meşterilor populari din ţară.

Dacă îl vedeţi, opriţi-vă şi urmăriţi cu atenţie magia transformării tuburilor din sticlă în obiecte de artă. Vă asigur că veţi fi fascinaţi!

 

 

Stela Tudor

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.

Reportaje marți, 11 martie 2025, 11:47

De unde se trage isteria care s-a instalat în rândul cetățenilor noștri?

Isteria asta nu vine de azi, de ieri, ci s-a acumulat în timp. Sunt multe probleme legate de felul în care funcționează politica și...

De unde se trage isteria care s-a instalat în rândul cetățenilor noștri?
Reportaje duminică, 9 martie 2025, 00:00

Ocolul pământului în căutarea leopardului zăpezilor

Septimiu Bizo este medic stomatolog de profesie, însă pasiunea lui pentru fotografie și animale sălbatice l-a purtat pe aproape toate...

Ocolul pământului în căutarea leopardului zăpezilor
Reportaje sâmbătă, 8 martie 2025, 00:00

8 Martie – Cele mai frumoase declarații de… admirație, apreciere și respect!

Ce-ar fi această minunată sărbătoare de celebrare e eternului feminin, 8 Martie, fără declarațiile de admirație, apreciere și respect venite...

8 Martie – Cele mai frumoase declarații de… admirație, apreciere și respect!
Reportaje sâmbătă, 8 martie 2025, 00:00

Binele există, „Alături de tine”

„Te iubesc, mamă” spune Lia Rusu în fiecare an, de 8 Martie, de patru ani încoace, printr-o campanie în care oferă cadouri mamelor...

Binele există, „Alături de tine”
Reportaje sâmbătă, 8 martie 2025, 00:00

La mulți ani, mama!

Ce cadouri le mai fac copiii mamelor? Și cum se înțeleg cu ele? Dar mamele ce cadouri le-au făcut copiilor?   Aflăm de la câțiva dintre...

La mulți ani, mama!
Reportaje marți, 25 februarie 2025, 13:43

Dumitru Prunariu și misiunile sale terestre

După misiunea de explorare a spațiului cosmic, Dumitru Prunariu a descoperit alte misiuni în care să-și pună la bătaie talentul și inima....

Dumitru Prunariu și misiunile sale terestre
Reportaje luni, 24 februarie 2025, 00:00

Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români – tradiții și obiceiuri străvechi

Dragobetele este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat ulterior într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii. În anumite...

Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români – tradiții și obiceiuri străvechi
Reportaje duminică, 23 februarie 2025, 00:00

Război, uitare, festival: istoria zbuciumată a Castelului Bánffy din Bonţida | FOTO

Castelul Bánffy din Bonţida  e o prezenţă încăpăţânată din vremuri apuse, un trup de piatră ce a îndurat focul, uitarea şi lăcomia. A...

Război, uitare, festival: istoria zbuciumată a Castelului Bánffy din Bonţida | FOTO