Expoziție foto Iosif Király
În cadrul evenimentului cultural European Music Open 2016, joi, 9 iunie, de la ora 19.00, va avea loc vernisajul expoziţiei foto Iosif Király, cu titlul Stand by – memoria împachetată, la sediul Muzeului Ţării Crişurilor din Palatul baroc (B-dul Dacia nr.1-3), expoziţie realizată în parteneriat cu Asociaţia pentru promovarea turismului în Oradea şi regiune, Teatrul de Stat „Regina Maria”, Fundaţia Culturală „Festivalul Internaţional de Teatru Oradea”, precum şi cu instituţia noastră muzeală.
Articol editat de cristina.rusu, 9 iunie 2016, 06:00
Iosif Kiraly este arhitect şi artist plastic, un nume deja cunoscut în arta fotografică, în special, pe care o şi predă în cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti.
Activitatea sa artistică îl face să participe la numeroase evenimente desfăşurate în cadrul Atelier 35 Timişoara şi Bucureşti (pînă în 1989), precum şi în reţeaua internaţională mail-art, o mişcare artistică alternativă generată de grupul Fluxus (în anii ’80), din 1991 devenind membru al grupului subReal.
Este, de asemenea, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă.
Are o bogată activitate expoziţională, atât în ţară, cât şi în străinătate, cu expoziţii, personale, dar şi de grup (Bucureşti, Cluj, Timişoara, Bistriţa, Istanbul, Amsterdam, Milano, Viena, Paris, Rotterdam, Praga, Strasbourg, Londra, Budapesta, Sydney, Chicago etc.), este implicat în numeroase proiecte culturale şi de cercetare artistică (de ex.: Secțiune transversală. Dinamica schimbărilor în peisajul urban din București (2007, AFCN), dar şi-a continuat şi activitatea didactică, prin susţinerea de prelegeri şi cursuri în cadrul unor instituţii de prestigiu din Bucureşti, Cluj-Napoca, Chişinău, Amsterdam, Belgrad, Stuttgart etc.
Expoziţia de la Oradea este despre timp şi memorie şi despre muzeu în general, ca instituţie care împachetează şi prezervă timpul şi memoria (ca şi fotografia, de altfel), care sînt temele predilecte ale artistului.
Titlul expoziţiei face trimitere la cele de mai sus, dar şi la starea de aşteptare în care se află de mai mulţi ani Muzeul Ţării Crişurilor.
Expoziţia va putea fi vizitată pînă la data de 23 iulie 2016, iar preţul biletelor este de 2 lei pentru copii, elevi şi studenţi şi 4 lei pentru adulţi (bilet cu care se pot vizita şi celelalte expoziţii temporare de la sediul Muzeului Ţării Crişurilor).
Accesul la vernisaj este gratuit.
Redacția
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.