Barba albă…
Dacă barba albă ar fi semnul înţelepciunii, toate caprele s-ar numi doctori.
Articol editat de cristina.rusu, 10 iunie 2016, 11:59
Nu este o expresie populară românească, ci îi aparţine lui Mark Twain, scriitor american din sec. XIX, excelent cunoscător al oamenilor.
Nu există argumente care să-l combată pe Mr. Twain fiindcă, din păcate, realităţile îl confirmă mereu. A fi bătrân în zilele noastre nu te scuteşte nici de a fi rău, nici prost, nici libidinos, nici ticălos, nici infractor.
Nici un păcat din tinereţe sau maturitate nu dispare la vârsta senectuţii. Ba chiar, adesea, vârsta amplifică defectele şi năravurile, în loc să le atenueze, iar penibilul resimţit de cei care au de-a face cu un bătrân vicios se multiplică.
Totuşi, de unde se trage ideea că bătrân = înţelept?
Răspunsul e simplu: în Antichitate, speranţa de viaţă era în jurul a 20 de ani, iar în Evul Mediu pe la 30 de ani. Un om care apuca vârsta părului alb, adică peste 55-60 de ani, era considerat un fel de erou, care a avut inteligenţa şi puterea să depăşească obstacole care pe majoritatea i-au trimis direct în nefiinţă: războaie, molime, foamete. De aceea, tinerii aveau nevoie de experienţa, pur şi simplu nepreţuită, a unor asemenea supravieţuitori.
Sfatul Bătrânilor era, şi pe bună dreptate, supremul for de dezbatere şi decizie în comunităţile acelor vremuri.
În timp, evoluţia tehnologică şi creşterea speranţei de viaţă, simultan cu reducerea pericolelor cotidiene, au dus la o creştere sensibilă a numărului de bătrâni, fără ca aceştia să mai fi trecut prin filtrele dure ale selecţiei naturale, deci fără a mai prezenta valoarea şi utilitatea socială din alte timpuri.
Tradiţia respectului necondiţionat pentru părul alb însă a rămas, iar de aici apar confuzia şi stânjeneala care ne cuprind când asistăm la gesturi sau acte ilegale, imorale sau, cel mai adesea, nepotrivite cu vârsta a treia.
De la vârstnici aşteptăm să fie buni, blânzi şi înţelepţi, vrem să vedem în ei nişte bunici.
Nu ne dorim în nici un caz să vedem bătrâni care se îmbată, care curtează femei mai tinere, care fac scandal, care fură sau escrochează. Ei sunt împotriva naturii umane. Sau, cel puţin, împotriva tradiţiei în virtutea căreia cer şi primesc respect.
Cu sau fără păr alb, vârsta a treia capătă respect. Dacă şi-l compromite prin atitudini şi gesturi aberante, ghinion, vorba unui clasic în viaţă.
Dan Horea
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.