Școli profesionale: Meserii la căutare la Colegiul Tehnic “Ana Aslan”
Articol editat de , 10 iunie 2016, 06:00 / actualizat: 10 iunie 2016, 13:34
Meseria e brăţară de aur, dar, uitându-ne în jur, vedem că există tot mai puţini meseriaşi. Piaţa forţei de muncă are nevoie de ei, iar şcoala profesională poate fi o cale de succes pentru elevii care aleg acest drum. Urmărind oferta şcolilor profesionale clujene, am ajuns şi la Colegiul Tehnic “Ana Aslan”, cu specializări în domeniul chimiei industriale şi esteticii şi igienei corpului omenesc.
Faţă de anul acesta, şcoala profesională din cadrul Colegiului Tehnic “Ana Aslan” va înscrie, în anul şcolar 2016-2017, un număr mai mare de elevi (două clase), care, la absolvire, vor obţine calificarea de operator în industria chimică anorganică, operator în industria de medicamente şi produse cosmetice, respectiv de frizer/ coafor/ manichiurist/ pedichiurist.
Oferta colegiului include clasele de liceu şi şcoala postliceală.
“Mi-am ales acest profil, chimia industrială, deoarece mi s-a părut foarte interesant, o chimie la un alt nivel faţă de ce am făcut în şcoala generală. Am ales această şcoală pentru că avem un nivel de dotare foarte mare, avem laboratoare profesionale şi ustensile şi putem lucra la un alt nivel, avem multe proiecte europene în desfăşurare, opt ţări partenere în proiect. Acum am fost într-un schimb de exeprienţă în Danemarca, înainte am fost în Polonia.” (Norbert Szabo, elev în clasa a X-a)
“Vreau să fiu coafor-stilist, e o meserie bună şi o meserie de viitor. După ce termin, m-am gândit să vin tot aici, la o postliceală, tot aşa, de coafor, ca să mă adaptez mai bine, şi să mă angajez într-un salon. Prima dată vreau să lucrez, pentru că dacă lucrez, prind mai bine, fur meseria. Şi apoi, dacă Dumnezeu ajută, să-mi deschid eu.” (Ioana Crişan, elevă în clasa a XI-a)
Directorul colegiului, Lucia Pop, spune că, anul trecut, a fost o cerere mare din partea elevilor pentru calificarea frizer/ coafor/ manichiurist/ pedichiurist. Atât de mare, încât colegiul a fost singurul din Cluj nevoit să organizeze examen de admitere la şcoala profesională.
Piaţa muncii aşteaptă absolvenţi şi pentru celelalte calificări pe care le oferă şcoala profesională din cadrul Colegiului Tehnic “Ana Aslan”. Societăţile comerciale Carbochim, Farmec şi Terapia sunt primii solicitanţi.
“Agenţii economici încearcă să motiveze şi să susţină elevii, pentru a urma învăţământul profesional. E o mare lipsă de forţă de muncă în Cluj, pe anumite domenii, aşa că elevii ar putea fi destul de motivaţi să urmeze şi învăţământul profesional. Din păcate, există încă o reţinere din partea părinţilor, care doresc ca elevii, copiii lor să meargă mai mult spre liceu.” (Lucia Pop, director Colegiul Tehnic “Ana Aslan”)
Şcoala profesională nu îi împiedică pe cei care o termină să urmeze mai departe, dacă doresc, liceul, şcoala postliceală sau facultatea.
Bursele de stat şi cele oferite de agenţii economici sunt stimulente pentru viitorii elevi. După cei trei ani, ei se pot angaja, având o meserie şi o diplomă recunoscute.
După cum spune directorul colegiului, faptul că elevii fac practică în atelierele foarte bine dotate ale colegiului (patru laboratoare pentru chimia industrială, două cabinete pentru estetica şi igiena corpului omenesc – unul de cosmetică şi unul de coafură) contează mult în activitatea lor viitoare, indiferent de drumul pe care îl aleg.
“Am încercat ca toate dotările să fie dotări de ultimă oră, astfel încât elevii să fie obişnuiţi să lucreze la standarde înalte şi să facă faţă oriunde s-ar angaja, nu numai în România, ci şi în străinătate.” (director Lucia Pop)
Elevii cu sau fără bacalaureat pot să opteze şi pentru şcoala postliceală de la Colegiul Tehnic “Ana Aslan”, tot în domeniul esteticii şi igienei corpului omenesc. Pentru viitor, se încearcă şi autorizarea specializării de coafor-stilist.
Ioana Bindea