Ne mutăm la Castel!
Fundaţia Transilvania Trust vă aşteaptă pe toţi la un festival special, deoarece anul acesta aniversăm a 15-a ediţie a Zilelor Castelului Bánffy în perioada 11-12 iunie 2016.
Articol editat de cristina.rusu, 10 iunie 2016, 06:00 / actualizat: 12 iunie 2016, 8:11
Oferta programelor festivalului BAROCK atrage atât iubitorii de artă, cât şi pe cei interesaţi de meşteşugurile şi produsele tradiţionale, dar şi fanii formaţiilor de muzică alternativă. Festivalul este unic şi din punctul de vedere al spectaculozității: puteţi zbura cu motoparanta, admirând de sus castelul vostru preferat şi împrejurimile, precum castelul Bánffy din Răscruci, unde organizăm şi un tur cu bicicleta în a doua zi a evenimentului.
Curtea castelului va fi la dispoziția celor mici, deoarece partenerii noştri (Asociaţia Copacul vieţii, Grădiniţa Mikó, Ludoteka, Dribli, Fundaţia Civitas, Şezătoare Urbană) îi aşteaptă cu ateliere meşteşugăreşti şi de creaţie, cu jocuri de societate şi competiții, cu probe de îndemânare, cu activităţi sportive. Demonstraţiile Kanga cu mămicile şi bebeluşii lor, respectiv Corul de Copii al Operei Maghiare din Cluj oferă experienţă inedită.
Vă aşteptăm la vizitele ghidate în limba maghiară şi română, unde vă povestim despre familia Bánffy şi istoria glorioasă a castelului, dar şi despre proiectele noastre de viitor.
Interculturalitatea caracterizează acea masă rotundă, care evocă activitatea literară a contelui Miklós Bánffy, ultimul locuitor al castelului, şi relaţia lui cu literatura, cultura română. Contele apare şi pe pelicule, pentru că a fost un personaj important şi în viaţa lui Imre Mikó, protagonistul documentarului: Supraviețuire sau serviciu public? Mikó Imre și Securitatea. Celelalte filme din oferta festivalului tematizează aceeaşi problematică: poveştile personale, precum Ilegitim, Brâncuşi din eternitate sau secvenţele documentarului în curs de realizare ale artiştilor Ernő Bartha şi Idikó Bács care ne vor povesti despre performanţa celor 3 milioane de paşi bătuţi până în Londra pentru artă, libertate şi dreptate.
Printre artiştii care sosesc la castel cu expoziţii interesante se numără atât tineri elevi, cât şi profesionişti consacraţi, cum ar fi elevii Liceului „Apáczai Csere János” din Cluj, elevii de la secţia arhitectură a Liceului de Artă „Nagy István” din Miercurea Ciuc, membrii Uniunii Artiştilor Plastici din Baia Mare, respectiv Antal Vásárhelyi, renumit litograf din Ungaria, care ne prezintă 15 imagini inspirate din scenele Tragediei omului de Imre Madách
Pe scenă vor urca: Nicolae Simion & friends, sZempöl, Maria Răducanu & Krister Jonsson duo, AG Weinberger 4th, Rodion GA – pionierul muzicii electronice în România, Váczi Eszter&Quartet din Ungaria.
Seara după ce se întunecă, veţi putea participa la o proiecţie stereo pe castel, nu uitaţi să vă aduceţi ochelarii 3D!
Pentru alte detalii vizitaţi websiteul Fundaţiei (www.transylvaniatrust.ro) sau pagina Facebook a castelului Bánffy!
Redacția
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.