37 de icoane confiscate de Serviciul de Securitate al Rusiei, expuse la Ermitaj
Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg a expus o nouă colecţie de 37 de icoane confiscate de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, FSB, în urma recuperării de bunuri culturale şi a depistării infracţionalităţii în domeniul protejării patrimoniului cultural naţional.
Articol editat de cristina.rusu, 11 iunie 2016, 06:00
FSB a depistat şi recuperat icoanele ca urmare a activităţii de braconaj arheologic, a traficului ilegal cu bunuri de patrimoniu, cu icoane şi obiecte de cult.
Cele 37 de icoane au intrat în patrimoniul muzeului, la solicitarea Ministerului Culturii din Rusia, în urma semnării unui act trilateral, între muzeu, FSB şi minister, anunţă Serviciul de presă al Muzeului Ermitaj din Sankt Petersburg.
Icoanele au fost selectate riguros din câteva sute de icoane de către experţii muzeului. Criteriile de selecţie au fost, în principal, conservarea bună, prezența de detalii iconografice rare și unice, luminozitate, caracteristici rare şi expresii redate în mod inedit, a declarat directorul general al Muzeului Ermitaj din Sankt Petersburg, Mihail Piotrovski.
Un interes deosebit reprezintă pentru muzeu icoanele cu chipul Arhanghelului Mihail, Arhanghelului Gavriil, Sfântului Nicolae Făcătorul de Minuni şi o icoană care reprezintă chipul a şase sfinţi ierarhi. Picturile datează de la începutul secolului al XIX-lea.
Colecţia Muzeului Ermitaj va fi completată şi de o icoană care reprezintă chipul marelui duhovnic rus Serafim Sarovski, ce datează de la începutul secolului al XX-lea. Un loc aparte în lucrările expuse la Muzeul Ermitaj îl vor ocupa icoanele Naşterea Maicii Domnului, Icoana Coborârea la Iad, patru icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului, Adormirea Maicii Domnului.
Icoanele mai sunt deosebite şi prin scriitura miniaturală şi frumuseţea proporţiilor desenelor. Aceste icoane reprezintă numeroase detalii din istoria iconografiei din provinciile Imperiului Rus, din prima jumătate a secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XX-lea. Ele fac parte acum din Fondul de pictură, istorie şi cultură rusă a Muzeului Ermitaj, unde au fost primite pentru păstrare şi vor îmbogăţi patrimoniul cultural muzeal, se menţionează într-un comunicat remis de instutuţie.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.