Alo! Ambulanţa?
Cu personal şi maşini insuficiente, Serviciul Judeţean de Ambulanţă din Satu Mare face faţă cu greu solicitărilor care cresc de la un an la altul. Doar în luna mai, ambulanţele s-au deplasat la peste 3.100 de solicitări, mai multe cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Articol editat de , 14 iunie 2016, 12:22
– Ambulanţa Satu Mare, bună ziua! Am consemnat: aveţi nevoie de o ambulanţă pentru transportul unui pacient internat la Spitalul Judeţean II, suspect de pneumonie. Trimitem cât mai repede o ambulanţă!
Atmosferă obişnuită la Serviciul Judeţean de Ambulanţă din Satu Mare. Telefoanele sună aproape fără întrerupere, personalul de la Dispecerat răspunde cu promptitudine, iar apoi acţionează pentru ca ambulanţele să ajungă în timp cât mai scurt la solicitări. Pentru că se lucrează la foc continuu, nu e uşor, nici măcar atunci când ai în spate o experienţă de 20 de ani:
Mă numesc Doina Oros şi lucrez de 20 de ani la Dispeceratul Serviciului Judeţean de Ambulanţă. Nu este o muncă uşoară, avem foarte multe solicitări din tot judeţul, majoritatea urgenţe. (Doina Oros, dispeceră)
Munca la Serviciul Judeţean de Ambulanţă este grea nu doar pentru că implică responsabilitate permanentă, ci şi pentru că personalul este puţin, iar numărul solicitărilor creşte de la un an la altul. Cu trei substaţii în competenţă – în Carei, Negreşti Oaş şi Tăşnad, Serviciul Judeţean de Ambulanţă din Satu Mare asigură transportul bolnavilor cu 29 de ambulanţe – din care zece au deja parcurşi peste 500, respectiv 700.000 de kilometri. De aceea, la solicitările din mediul rural se ajunge în timp optim doar în cel mult 25% din cazuri, afirmă directoarea Gabriela Opriş:
Conform legii, în mediul urban ar trebui să ajungem la caz în 15 minute, iar în peste 90% din solicitări reuşim acest lucru. Situaţia este gravă în mediul rural: cu maşini puţine şi personal insuficient, deşi ar trebui să ajungem la caz în 20 de minute, de cele mai multe ori ajungem chiar şi în 60 de minute. (Gabriela Opriş, director SJA Satu Mare)
Alcătuit din şapte medici – în loc de 12 câţi ar fi necesari, 63 de ambulanţieri – în loc de 80 – şi 61 de asistenţi medicali, personalul Serviciului Judeţean de Ambulanţă este insuficient. Noroc că suntem instruiţi, chiar dacă nu întotdeauna ştim ce ne aşteaptă la solicitare, spune medicul Lucian Tarţa:
Profesia de medic pe ambulanţă nu este uşoară! Dar suntem antrenaţi şi am fost instruiţi în spiritul acordării primului ajutor. Cel mai dificil este când ajungem la solicitare şi descoperim cu totul altceva faţă de informaţiile primite de la Dispecerat. Atunci trebuie să ştii cum să acţionezi optim pentru binele pacientului. (Lucian Tarţa, medic)
În luna mai, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Satu Mare a răspuns la peste 3.100 de solicitări, mai multe cu 30% faţă de anul trecut, şi 40% faţă de 2014.
Stela Tudor
Radio Cluj se poate asculta online AICI: