Mariana Tîrcă, “Hagi handbalului feminin românesc”
Mariana Tîrcă s-a născut la 9 octombrie 1962, în comuna Mândra, lângă Făgăraş, un nume predestinat parcă pentru viitoarea carieră de jucătoare şi antrenoare a celei ce a fost numită ,,Hagi handbalului feminin românesc!” De-a lungul anilor, meleagurile făgărăşene au dat handbalului românesc nume importante, precum Nae Ţiţei, Nodea, Hnat, Roşca, Cezar Nica şi, desigur, Mariana Tîrcă.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 15 iunie 2016, 10:04
Jucătoarea născută pe meleagurile braşovene a devenit cu timpul un adevărat alergător de cursă lungă în acest sport. Mariana Tîrcă a învăţat multe lucruri de la primul ei antrenor, profesorul Nicolae Marian, care i-a rânduit paşii în sportul cu mingea la semicerc dar şi de la alte prsonalităţi din lumea handbalului.
După debutul ca jucătoare, a urmat o ascensiune fulminantă în handbalul de performanţă. La 19 ani, Mariana Tîrcă evolua ca titulară în echipa campioană de atunci, Rulmentul Braşov.
Au urmat evoluţii remarcabile la alte două formaţii de top din România, Ştiinţa Bacău, echipa momentului în 1984 şi Oltchim Rm. Vâlcea, unde s-a transferat patru ani mai târziu şi a cunoscut consacrarea. De la Bacău, a fost selecţionată într-o echipă a lumii, fiind prima handbalistă din România pusă într-o asemenea onorantă postură.
Mai multe citiți AICI