Nu-l ispiti pe Diavol!
Expresia „nu-l ispiti pe Diavol” se referă la necesitatea de a evita crearea condiţiilor pentru ca un eveniment nedorit să se întâmple.
Articol editat de , 15 iunie 2016, 13:27
Celebru a rămas cazul unei domnişoare care s-a dus cu un bărbat de-abia cunoscut într-o cameră de hotel, iar apoi s-a plâns că respectivul a violat-o! N-avea decât să nu cedeze ispitei, să-şi reprime nevoia de aventură şi totul ar fi fost OK.
Sau
Un bărbat căsătorit (ori parte a unui cuplu nelegalizat) se întâlneşte de mai multe ori cu o femeie care-l atrage. Teoretic, o face doar din prietenie, dar, evident, în cele din urmă inevitabilul se produce, între cei doi apare o relaţie amoroasă iar căsnicia (sau cuplul) bărbatului se duce pe apa Sâmbetei. Valabil şi în cazul unei femei căsătorite ori cuplate.
Sau
Un om politic ajunge demnitar într-o instituţie unde are pe mână bani publici. Mulţi bani publici. Imediat apar ispitele: un contract încredinţat pe sub mână, o licitaţie trucată, şpăgi, avere, putere. Toate până în ziua în care apar la uşa lui procurorii. N-avea decât să nu cedeze ispitei de a face avere iute şi fără muncă şi trăia liniştit.
Ideea este că, foarte rar, întâmplările neplăcute apar fără un ajutor consistent din partea noastră.
Iar când ne ştim „sensibili” la ispite cu potenţial distruictiv, e minunat să ne ferim a le da curs.
Altfel, necazurile vor da năvală: de la singurătate la ruşine şi chiar puşcărie, totul este posibil.
Diavolul nu trebuie ispitit, fiindcă, odată lansat, este de neoprit.
Dan Horea
Radio Cluj se poate asculta online AICI: