Stejarul de 650 de ani din Orheiul Bistriţei
În centrul satului Orheiul Bistriţei se înalţă un stejar monumental, cu o vârstă apreciată la 650 de ani.
Articol editat de , 15 iunie 2016, 06:00
El este declarat monument al naturii şi este cel mai spectaculos astfel de copac din judeţul Bistriţa-Năsăud. Iar în această perioadă coroana sa are dimensiunile maxime, astfel că stejarul poate fi admirat în toată splendoarea sa.
Stejarul are o vârstă apreciata de noi, silvicultorii, ca fiind în jur la 650 de ani. El a fost declarat oficial monument al naturii prin 1995 şi face parte din categoria stejarului pedunculat, care diferă de gorun, căci oamenii îi mai confundă. Are dimensiuni impresionante şi o stare de vegetaţie foarte activă. Rădăcinile i se întind până la 20 de m în jur, înălţimea este de aproximativ 21 de m şi are o circumferinţă a trunchiului de 7,2 m. Există o vorba aici în sat care spune că în urmă cu 6 – 7 secole cineva a plantat acest stejar şi după aceea în jurul său s-au construit casele. (ing Ilie Pintea, şeful Ocolului Silvic “Dealul Negru”)
La marginea satului Orheiul Bistriţei se întinde o pădure de stejar renumită şi ea, pentru poiana în care creşte laleaua pestriţă, sărbătorită de localnici printr-o serbare câmpenească în fiecare primăvară.
Ilie Pintea spune că acea pădure, care se întinde pe o suprafaţă de 79 de hectare este doar un pâlc de stejari, rămas dintr-o întindere mult mai mare de pădure.
Aici în zonă, în urmă cu sute de ani se întindeau păduri de stejari şi exemple sunt toate pâlcurile care au rămas pe dealuri şi chiar pe şes. Cred că ştiţi de pădurea în care este şi aria protejată cu laleaua pestriţă şi aceea este un exemplu tipic de asemenea păduri de stejari, plantate probabil cu scopul de a furniza material lemnos şi de protecţie a satelor. (Ilie Pintea)
Cum se anunţă zile extrem de călduroase în perioada următoare, sugestia noastră de a vizita satul Orheiul Bistriţei este motivată din plin: astfel vă veţi putea odihni şi răcori la cea mai deasă umbră de stejar din zonă! Iar în localităţile de pe Valea Budacului mai aveţi ce vedea, dacă este să ne gândim şi numai la frumoasele biserici evanghelice din fiecare sat.
Florin Săsărman
Radio Cluj se poate asculta online AICI: