Exponate inedite la Muzeul Judeţean. Sabia lui Ştefan cel Mare
O copie fidelă a sabiei cu care a luptat Ştefan cel Mare, poate fi văzută la Muzeul Judeţean din Satu Mare.
Articol editat de , 16 iunie 2016, 14:40
Sabia a fost realizată după modelul original aflat la Muzeul Topkapi din Istanbul şi a fost donată muzeului sătmărean de fostul proprietar al acesteia, medicul Cornel Palfi.
Colecţionar împătimit şi vechi prieten al Muzeului Judeţean Satu Mare, medicul Cornel Palfi a văzut sabia originală în urmă cu câţiva ani, când se afla expusă temporar la Muzeul de Artă din Bucureşti. Din resurse proprii, el a comandat apoi o copie a sabiei, realizată fidel până în cele mai mici detalii. Ulterior, cunoscând legăturile pe care Ştefan cel Mare le-a avut cu Satu Mare, el a donat copia Muzeului Judeţean.
Directorul Felician Pop ne vorbeşte despre aceste legături, prea puţin cunoscute sătmărenilor, care justifică prezenţa copiei la Muzeul Judeţean:
Voievodul Transilvaniei, Bartolomeu Dragfi, care era stăpânul Cetăţii Ardud, şi-a căsătorit fiica cu unul dintre feciorii lui Ştefan cel Mare, iar în felul acesta a devenit cuscrul domnitorului. Pe de altă parte, la Satu Mare a locuit Ştefan Mâzgă, unul dintre nepoţii lui Ştefan cel Mare. El a primit drept recompensă pentru una dintre faptele lui bune, moşia de la Hodişa, astfel că hodişenii se pot mândri că sunt urmaşii domnitorului moldovean (Felician Pop).
Muzeul Judeţean din Satu Mare deţine şi alte exponate inedite donate de colecţionari sau vechi membri ai familiilor. Între acestea se află fotoliul preferat al lui Vasile Lucaciu, piese de mobilier care au aparţinut lui Kolcsey Ferenc sau biroul celui care a fost primarul Sătmarului în urmă cu peste 100 de ani.
Stela Tudor
Radio Cluj se poate asculta online AICI: