Invenții culinare la Festivalul alimentului
Facultatea de Ştiința şi Tehnologia Alimentelor din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca a organizat a V-a ediție a Festivalului alimentului.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 16 iunie 2016, 06:00
Evenimentului a fost organizat în clădirea Centrului de Biodiversitate, din incinta Universităţii. Cu aceasta ocazie, studentii anului 4 și-au expus produsele realizate în cadrul proiectelor de licenţă.
Vizitatorii au putut gusta din toate produsele alimentare expuse, care sunt obţinute prin utilizarea unor tehnologii inovative şi urmăresc promovarea unei alimentaţii sănătoase, cu efecte benefice asupra organismului.
Majoritatea produselor sunt o premiera pe piața românească:
covrigei tip aperitiv cu adaos de făină de sfeclă roșie și făină de morcov, paste făinoase cu adaos de ciuperci, iaurt cu adaos de merișoare și sirop de agave, brânză telemea cu mentă, jeleu cu nanoparticule de aur, dulceață de morcovi cu ananas și păstăi de vanilie, oțet de mere aromatizat cu aronia, câteva sortimente noi de bere, fără conservanți și chimicale, alcool distilat din gutui, fructe de pădure și alte sortimente naturale.
Și în acest an, studenții au realizat produse deosebite, fără coloranți artificiali, conservanți și alte E-uri.
Viitorii specialiști în gastronomie și tehnologie alimentară sunt optimiști. Statul român, însă nu a găsit, până acum, pârghii financiare pentru ca munca acestor tineri să ajungă în unitățile de procesare. Nu sunt fonduri nici măcar pentru omologarea și brevetare acestor inovații.
Ar fi fost important, spun eu, ca la un asemenea eveniment să participe mai mulți procesatori și investitori care să introducă în producție aceste noi produse alimentare.
Pentru modul în care s-au prezentat la eveniment, studenții merită notă maximă.
Vasile Luca
FOTO: Alina Nechita