Ascultă Radio România Cluj Live

Terapia prin artă are tot mai mult succes în Cluj Napoca! [FOTO]

Pentru al patrulea an consecutiv, compania independentă de teatru Create.Act.Enjoy apelează la arta speculativă (teatru, improvizație, pantomimă) şi la arta vizuală (film, desen, pictură, sculptură), pentru a-i face pe pacienţii Spitalului Militar de Urgenţă „Dr. Constantin Papilian” şi ai Spitalulul Clinic de Recuperare din Cluj Napoca, să uite de boală şi durere, măcar şi pentru câteva clipe.

terapie prin arta
Foto: terapie prin arta

Articol editat de Carmen Sas, 17 iunie 2016, 06:00 / actualizat: 17 iunie 2016, 8:09

Ce fac, concret, cei cinci tineri iniţiatori ai proiectului Create.Act.Enjoy: Diana Buluga-actor, Raluca Lupan-actor, Alexandra Felseghi-regizor de teatru, Cristian Pascariu-regizor de film şi Alin Barbir-fotograf?

Timp de o lună de zile, în perioada 4–25 iulie, duc arta în spitale şi o ridică la rang de terapie:

În primul şi în primul rând avem atelierele creative, în care, într-o sală,  facem joculeţe de teatru, exerciţii de scenaristică, pantomimă, ne jucăm şi cu filmul, avem şi activităţi handmade, tot felul de activităţi prin care sperăm ca pacienţii să uite un pic motivul pentru care sunt acolo, activităţi care să accelereze cumva trecerea timpului în spital. Cei care au posibilitatea să se mişte, vin la ateliere dar pentru că nu vrem să lăsăm pe nimeni pe dinafară, am gândit şi momente artistice prin saloane şi mergem în vizită la absolut toţi pacienţii din spital şi pe cât putem şi la cadrele medicale. Momentele artistice se bazează pe clovnerie, pantomimă şi commedia dell’arte. (Diana Buluga-actor)

Anul trecut, introdus ca episod pilot, a funcţionat foarte bine mini programul intitulat „Rudă pentru o zi”, care va fi funcţional în week-end-uri şi în acest an, mai spune Diana Buluga:

Voluntarii noştri merg în vizită la pacienţii care fie sunt internaţi pe o perioadă lungă de timp, fie vin de departe şi nu au parte de vizitatori. Şi atunci, sâmbăta şi duminica, timp de jumătate de oră sau o oră, voluntarii noştri stau de vorbă cu pacienţii sau îi scot afară la o plimbare în curtea spitalului. Anul trecut, de exemplu, o voluntară a stat de vorbă în curtea spitalului cu un băieţel mai bine de două ore şi apoi l-a vizitat şi în restul perioadei cât acesta a fost internat. 

 

 

Premiera în programul acestui an de terapie prin artă este dată de interacţiunea cu animale:

La fel cum terapia prin artă e benefică pentru pacienţi, la fel şi terapia cu animale face foarte bine. Anul acesta am găsit o modalitate prin care să aducem o echipă să lucreze cu pacienţii şi cu animalele, mai exact cu câini. Terapie cu căţei. Aceste ateliere se vor ţine în curtea spitalului şi eu una abia aştept, cred că va prinde foarte bine.

Proiectul Terapie prin artă este gândit ca un proiect interactiv iar pacienţii ajung să fie parte din procesul creativ.

În ediţiile anterioare a fost o doamnă care scria poezii şi care, până să ne întâlnească pe noi, nu a avut curajul să le citească nimănui dar în cadrul proiectului nostru le-a citit celor prezenţi. Şi da, contează foarte mult modul în care trainerii noştri îi încurajează să participe. În plus, doi pacienţi care au venit anul trecut la recuperare, şi-au programat anul acesta tratamentele ca să se sincronizeze cu proiectul nostru. (Diana Buluga-actor)

Anul acesta, echipa Create.Act.Enjoy face apel la toţi cei care vor să se implice în acţiuni de voluntariat, să li se alăture. Ce trebuie să facă un voluntar?

În primul rând, să aibă timp liber în perioada 4–25 iulie, în special după amiaza. Voluntarii ne vor ajuta în absolut toate activităţile: vor asista trainerii la ateliere, vor ajuta actorii cu momentele artistice, mă vor ajuta pe mine la partea birocratică. Prin intermediul proiectului le permitem accesul şi la acest proiect creativ. Şi tot voluntarii sunt cei care, în cadrul proiectului „Rudă pentru o zi”, vor merge la pacienţi. 

 

voluntari

 

Poţi fi chiar tu cel care să dăruiască „Un + de fericire” pacienţilor din spitalele clujene. Implică-te în programul de terapie prin artă.

Cei interesați sunt rugați să trimită datele de contact și o scurtă motivație la adresa hello@createactenjoy.com, până la data de 24 iunie 2016.

 

Carmen Sas

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI.

party
Special RCJ joi, 12 octombrie 2017, 15:53

A face de petrecanie

Expresia „a face de petrecanie” înseamnă a omorî pe cineva, cu varianta „a-şi face de petrecanie”, a-şi stopa singur...

A face de petrecanie
om bogat om sarac
Special RCJ luni, 28 august 2017, 15:41

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț

Da, omul acela cântat, lăudat şi compătimit, dat mereu exemplu de păstrător al tradiţiilor şi al sevei neamului. Omul nostru simplu nu are...

Omul simplu, dar cinstit și cu bun simț
limba_romana_apsa
Special RCJ miercuri, 16 august 2017, 19:12

Limba noastră-i o comoară?

„Limba noastră-i o comoară În adâncuri înfundată Un șirag de piatră rară Pe moșie revărsată.” Sunt primele versuri dintr-o...

Limba noastră-i o comoară?
gladiator roman
Special RCJ vineri, 28 iulie 2017, 15:15

Circul, mai presus de pâine

În Roma antică, un gladiator a murit la 22 de ani, celebru si adulat. Când i s-a facut inventarul, stupoare: în 3 ani, junele adunase, ca...

Circul, mai presus de pâine
Special RCJ vineri, 14 iulie 2017, 08:33

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!

Este fraza care conţine esenţa răului ce ne macină societatea şi economia. Parveniţii nu pot concepe că succesul nemeritat poate provoca şi...

„Dacă ai fi în locul lor, şi tu ai face la fel”!
Special RCJ duminică, 2 iulie 2017, 10:24

Fiecare pasăre pre limba ei piere

Scandalul de sâmbătă de la Cluj, cu juna actriţă luată pe sus de jandarmi (pe motiv că a refuzat să plece de la un miting pe care-l sabota)...

Fiecare pasăre pre limba ei piere
Special RCJ marți, 20 iunie 2017, 14:39

Dor de Domnul Trandafir

1. Într-o şcoală clujeană cu pretenţii (deşi posesoare a unui număr remarcabil de derbedei), o dirigintă îşi “sacrifică” unul dintre...

Dor de Domnul Trandafir
Special RCJ vineri, 16 iunie 2017, 11:32

Fost-ai lele cât ai fost

Fost-ai lele cât ai fost, expresie care se pliază minunat pe realităţile noastre. O teorie des vehiculată afirmă că vremea politicii a trecut,...

Fost-ai lele cât ai fost