Cacao, un aliment bogat în antioxidanţi
Cacao este cel mai bogat aliment în antioxidanţi de pe planetă. Boabele de cacao conţin o importantă cantitate de antioxidanţi, dintre care polifenolii, catechinele şi epicatechinele, care ne ajută în lupta contra radicalilor liberi.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 18 iunie 2016, 06:00
Flavonoizii din cacao sunt antioxidanţi puternici. În organismul uman, aceştia preîntâmpină stresul oxidativ în celule, îmbunătăţind rezistenţa acestora şi reducând riscul mutaţiilor.
Se crede, că flavonoizii pot inhiba oxidarea colesterolului rău, ceea ce previne formarea plăcilor aterosclerotice pe pereţii vaselor de sânge. Consumul de cacao ar putea fi eficient, spun specialiştii, în cazul bolilor coronariene, accidentelor vascular cerebrale şi unor forme de cancer.
Teobromina care se găseşte în cacao, este cunoscută pentru proprietatea sa de a reduce tensiunea arterială, de a dilata vasele sanguine şi de a asigura libera circulaţie a sângelui.
O altă substanţă ce se găseşte în cacao este feniletilamină – o substanţă responsabilă de reglarea dispoziţiei, care poate determina creşterea mediatorului chimic al plăcerii. Cacaua poate oferi pielii o protecţie eficientă împotriva efectelor dăunătoare ale radiaţiilor ultraviolete. Studiile au arătat că persoanele care au consumat zilnic, pe durata câtorva săptămâni, ciocolată neagră cu un conţinut de cacao de 70%, au însuşit o toleranţă naturală faţă de radiaţiile UV
Boabele de cacao sunt de fapt seminţele interne din fructul Arborelui de Cacao, acestea nu au zahăr şi conţin o importantă cantitate de magneziu – necesar pentru sănătatea oaselor, dinţilor, inimii, muşchilor şi a nervilor, fiind şi o sursă importantă de fier, mangan, zinc, crom şi vitamina C. De asemenea, conţin din abundenţă feniletilamină care ajută la creşterea puterii de concentrare şi combate depresia pe cale naturală.
Prăjirea boabelor de cacao pentru a fabrica ciocolata neagră, le distruge o parte din proprietăţile antioxidante, aşa că cea mai bună soluţie este consumarea lor în stare crudă – de fapt, fermentate şi uscate. Cacaua în stare crudă spun specialiştii, are de patru ori mai mulţi antioxidanţi decât ciocolata neagră obişnuită, de 20 de ori mai mulţi decât afinele şi de 119 ori mai mulţi decât bananele.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta online AICI: