Ce nu este indicat să faceți înainte de a da analize de sânge
Câteva erori, aparent minore, precum consumul de alimente sau administrarea unor medicamente înainte de efectuarea analizelor medicale, sunt suficiente pentru compromiterea rezultatelor.
Articol editat de Carmen Sas, 21 iunie 2016, 10:00 / actualizat: 21 iunie 2016, 12:09
Cele mai noi cercetări spun că chiar și simpla mișcare greșită a brațului poate să conducă la o măsurare eronată a presiunii arteriale. Un studiu publicat în Analele Medicinei Interne spune că schimbarea poziției brațului din partea lateral-frontală (cea corectă) prin întinderea brațului în față, poate reduce valoarea presiunii arteriale reale cu pana la 10%. De altfel, aceasta este o proporție suficient de mare încât interpretarea riscului de boli cardiace să se încadreze în altă categorie decât cea corectă.
Analizele de sânge sunt solicitate de către medici pentru evaluarea stării generale de sănătate, precum și pentru stabilirea unui diagnostic în cazul în care o anumită afecțiune este suspectată.
În vederea obținerii de rezultate valide, este foarte important să eviți următoarele erori: consumul de alimente; mâncatul cu mai puțin de 14 ore înainte de efectuarea unei analize de sânge va compromite întotdeauna valorile probei de laborator, în special ale colesterolului și glicemiei.
În cazul în care consumați alimente cu puțin timp înainte de prelevarea mostrei de sânge, mai ales produse cu zahăr sau alcool, riscați să primiți rezultate greșite.
Administrarea de medicamente: anticoncepționalele, estrogenul, anticonvulsivele, medicamentele pentru reglarea presiunii arteriale, diureticele, corticosteroizii, antidepresivele sau niacina (vitamină prescrisă pentru reducerea nivelului de colesterol) sunt substanțe care interferează întotdeauna cu rezultatele unei probe de sânge și pot influența în special valorile colesterolului.
Informați medicul dacă urmați un tratament medicamentos.
RADOR